Tekeningen op Limburgse stenen komen toch uit oertijd

Drie tekeningen op oude stenen in Limburg blijken toch uit de oertijd te dateren. Eerder dacht men dat het om vervalsingen ging, maar dat blijkt nu toch niet zo te zijn, meldde het Limburgs Museum donderdag.

Detail van de ‘Danser van Wanssum’ – Foto: Limburgs Museum
Het gaat om de zogenaamde Venus van Geldrop, de Danser van Wanssum en om een steen met daarop een kleine driehoek. Enkele decennia geleden werden twee van deze stenen al eens onderzocht door een archeologisch instituut uit Groningen. Zij concludeerden dat het om vervalsingen ging.

De stenen zijn nu echter opnieuw onderzocht door deskundigen uit Bordeaux. Zij kwamen met de conclusie dat het toch om tekeningen uit de oertijd gaat. De onderzoeksresultaten worden op 21 oktober aanstaande officieel door het Limburgs Museum gepresenteerd.

De Venus van Geldrop werd in 1962 bij een opgraving gevonden en de Danser van Wanssum dook tien jaar later op in het gemeentehuis van Wanssum. Omdat enkele archeologen betrokken waren bij een vervalsingsaffaire, werden de stenen hierna onderzocht door een archeologisch instituut uit Groningen. Medewerkers van dit instituut concludeerden dat hem om vervalsingen ging.

- advertentie -

Nadat in 1995 in Linne bij Roermond nog een gegraveerde steen werd gevonden, ontstond er twijfel en besloot men de stenen nog maar eens te onderzoeken. Nu blijken de tekeningen dus toch uit de oudheid te dateren.

Volgens het Limburgs Museum bevat de steen met de driehoek nu de oudst bekende tekening van Nederland. Deze steen werd meer dan tienduizend jaar geleden waarschijnlijk gebruikt om vuurstenen mee te bewerken.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: