Dark
Light

Tentoonstelling over Hollands Landschap

2 minuten leestijd
Jozef Israëls – Dromen, 128,5 x 201,2 cm, 1859, olieverf op doek. Particuliere collectie.
Jozef Israëls – Dromen, 128,5 x 201,2 cm, 1859, olieverf op doek. Particuliere collectie.

Het Dordrechts Museum treft voorbereidingen voor de tentoonstelling Holland op z’n mooist – Het voorjaar van de Haagse School. Deze tentoonstelling laat bezoekers kennismaken met de Haagse School en toont de wortels en invloeden van de succesvolle kunststroming.

Tijdens deze expositie zijn onder meer topstukken te zien van Jozef Israëls, Willem Roelofs, de gebroeders Maris en Anton Mauve, die zelden worden getoond. Het grote schilderij ‘Dromen’ van Jozef Israëls, dat lange tijd als verloren werd beschouwd, is een van de iconen van de tentoonstelling. Het schilderij werd in 1860 verkocht naar Amerika en pas in 2013 weer herontdekt op een veiling in New York.

Bijzondere werken van Israëls op de tentoonstelling zijn verder ‘The Cottage Madonna’ van het Detroit Institute of Arts en ‘De verdronken visser’ van The National Gallery in Londen.

Het Dordrechts Museum zegt in de tentoonstelling een verbinding te leggen met onderbelichte invloeden vanuit de Romantiek.

Willem Maris – Zomer, 1897, Olieverf op doek 136,5 x 164,5 cm, Dordrechts Museum, bruikleen RCE (Verzameling Van Bilderbeek)
Willem Maris – Zomer, 1897, Olieverf op doek 136,5 x 164,5 cm, Dordrechts Museum,
bruikleen RCE (Verzameling Van Bilderbeek)

De Haagse School zorgde in de negentiende eeuw voor een opleving van de kunst. Die bloeiperiode wordt ook wel de tweede Gouden Eeuw genoemd. In het Dordrechts Museum worden meer dan honderd schilderijen uit deze periode bijeengebracht.

“De schilders van de Haagse School staan vooral bekend om hun realistische weergave van het Hollandse landschap, maar de tentoonstelling ‘Het voorjaar van de Haagse School’ laat zien dat in hun werken het landelijke net zo belangrijk was als het landschappelijke. Door vissers, boeren en andere personages af te beelden refereren de schilders niet alleen aan een landschap uit vervlogen tijden, maar ook aan een samenleving die er niet meer is.”

Eigen collectie

Het museum bezit al een eigen collectie Haagse School en Romantiek van hoge kwaliteit. Die wordt straks geplaatst in de context van zelden getoonde werken uit particuliere verzamelingen en schilderijen van gerenommeerde musea als de National Gallery in Londen, Musée d’Orsay in Parijs, het Rijksmuseum en musea in Glasgow en Detroit.

Ook andere schilderijen zijn niet eerder in overzichtstentoonstellingen als deze te zien geweest, zoals ‘De watermolen te Bougival’ van Jacob Maris en ‘Weiland in zonlicht’ van Willem Maris. Verder laat de tentoonstelling topstukken zien van Mauve, Gabriël, Weissenbruch en de kunstenaars van Barbizon zoals Rousseau, Daubigny, Troyon, Corot en Huet.

De tentoonstelling ‘Holland op z’n mooist. Het voorjaar van de Haagse School’ loopt van 5 april 2015 t/m 6 september 2015

×