Dark
Light

Op zoek naar ‘de jongens’ van de foto

Auteur:
2 minuten leestijd
‘De jongens’ van de foto, Philippe en Marcus Pais (Herinneringscentrum Kamp Westerbork)

In het huis van haar oma zag Bertien Minco een tijd geleden een foto staan met daarop een afbeelding van twee jongens. Uiteindelijk besloot Minco op zoek te gaan naar deze ‘jongens van de foto’. Zondag 14 juli vertelt ze samen met cellist Bart van Rosmalen over deze zoektocht die de luisteraars onder meer langs kamp Vught, kamp Westerbork en uiteindelijk Auschwitz brengt.

Als Bertien Minco aan haar oma vraagt ‘Wie zijn die twee kinderen op de foto?’ is het antwoord kort ‘de Jongens’. Gefascineerd door de foto in het huis van haar oma, begint Minco jaren later aan haar zoektocht naar de twee jongens op de foto. Daarbij vindt ze een schrift, waar voorop staat: Eenige herinneringen uit de oorlogsjaren. Als ze het opent, leest ze een verbazingwekkend gedetailleerd verslag van de oorlogsgeschiedenis van haar oma en vooral die van het gezin van het zusje van haar oma, de moeder van de jongens.

De auteur van het schrift heeft zich enorm ingespannen voor de Joodse familie Minco, bijvoorbeeld door te proberen een ‘sperre’, een document dat tijdelijke vrijstelling van deportatie verschafte, voor hen te bemachtigen. En door een verklaring van een dominee te bemachtigen, waarin staat dat de familie het christelijke geloof aanhing.

Kindertransport

In 2011 meldt Bertien Minco zich met de foto’s van de twee jongetjes bij kamp Vught. Duidelijk wordt dat ‘de jongens’ op 7 juni 1943 met ‘het kindertransport’ vanuit kamp Vught werden doorgestuurd naar kamp Westerbork. Marcus en Philip Pais, de neefjes van Minco’s vader, hebben geruime tijd in kamp Westerbork gezeten. Uiteindelijk ontkwamen ook zij niet aan de deportatie naar Auschwitz.

Bertien Minco is in het dagelijks leven directeur van het Jeugdcultuurfonds. Haar zoektocht naar ‘de jongens’ leerde haar naar eigen zeggen meer over de keuzes die je wel of niet had in de oorlog en waarom over sommige zaken niet werd gesproken tot lang na de oorlog. Samen met cellist Bart van Rosmalen doet ze op zondag 14 juli in Herinneringscentrum Kamp Westerbork om 14:00 uur haar verhaal. Bezoek voor meer informatie de website van het herinneringscentrum.

Gerelateerde boeken:

×