Dark
Light

‘Alle kinderen, ze zijn weg’

2 minuten leestijd
Vanuit Kamp Vught gedeporteerde kinderen (Foto: Kamp Vught)
Portretten van kinderen van het kindertransport: Vanaf linksboven met de klok mee: Lothar Gold; Betty Frank; Ida Frank; Judith Wurms; Carla Veffer; Sylvia en Sem Sztycer; Leo en Gientje de Leeuw (foto’s mevr. Mulder-Ris, IISG, Joods Historisch Museum, Nationaal Monument Kamp Vught)

Bij Nationaal Monument Kamp Vught wordt zondag 5 juni een tentoonstelling geopend over de kindertransporten van juni 1943. Op diezelfde dag worden deze transporten, in bijzijn van Tweede Kamervoorzitter Gerdi Verbeet, bij het nationaal monument in Vught herdacht.

Deel van het kindergedenkteken van beeldhouwer Teus van den Berg-Been
Op 6 en 7 juni 1943 werden tenminste 1269 kinderen vanuit Kamp Vught gedeporteerd naar het vernietigingskamp Sobibor in Polen. Er werd gezegd dat de kinderen naar een speciaal kinderkamp zouden worden gebracht, omdat Kamp Vught te vol was. In werkelijkheid werden de kinderen vrijwel direct na aankomst in Sobibor om het leven gebracht.

Alle namen van de kinderen zijn verwerkt in het kindermonument dat sinds 1999 op het terrein van Nationaal Monument Kamp Vught staat. Volgende week zondag worden hier om 14:00 uur de kindertransporten herdacht. Tweede Kamervoorzitter Gerdi Verbeet houdt tijdens de openbare herdenking een toespraak. Opperrabbijn Binyomin Jacobs houdt een overdenking en zegt Kaddisj. Daarnaast zullen leerlingen van een basisschool in Vught tijdens de herdenking Jiddische liedjes zingen met muzikante Helga Smit. Ook worden er 68 witte ballonnen opgelaten. Deze ballonnen symboliseren elk jaar dat is verstreken sinds de kindertransporten van 1943.

Portretten van kinderen van het kindertransport: Vanaf linksboven met de klok mee: Lothar Gold; Betty Frank; Ida Frank; Judith Wurms; Carla Veffer; Sylvia en Sem Sztycer; Leo en Gientje de Leeuw (foto’s mevr. Mulder-Ris, IISG, Joods Historisch Museum, Nationaal Monument Kamp Vught)

Tentoonstelling

Op zondag 5 juni dag wordt in het herdenkingscentrum in Vught ook een tentoonstelling geopend over de kindertransporten. In deze tentoonstelling, getiteld Alle kinderen, ze zijn weg. Kamp Vught, juni 1943, worden onder meer de levensverhalen van betrokken kinderen en ooggetuigenverslagen van gevangenen en omstanders belicht. Nationaal Monument Kamp Vught over de kindertransporten:

“Het verhaal van de kindertransporten uit kamp Vught is een tijdloos verhaal van onmenselijkheid, van de ultieme consequentie van haat, buitensluiting, stigmatisering en vervolging. Het is ook een verhaal van onmacht en verdriet, van ongeloof en woede. Maar het is méér. Het gaat om een gebeurtenis die heeft plaatsgevonden in ons eigen land. Op een plaats die nog steeds bezocht kan worden en getuigt van een systeem van terreur en vervolging dat nog steeds ongeëvenaard is.”

Van slechts 160 van de gedeporteerde kinderen is foto bekend. Met de expositie hoopt Nationaal Monument Kamp Vught meer verhalen en foto’s over de andere kinderen te verkrijgen, zodat hun levens in herinnering blijven. De tentoonstelling is te bezoeken van 5 juni tot en met 8 januari 2012.

×