Dark
Light

Kindertransporten 1943 herdacht in Vught

1 minuut leestijd
Monument in Vught ter nagedachtenis aan de weggevoerde kinderen
Monument in Vught ter nagedachtenis aan de weggevoerde kinderen van het Kindertransport (Foto Kamp Vught)

Het kindergedenkteken – Foto: Hanneke Linssen
Bij Nationaal Monument Kamp Vught worden op 10 juni de kindertransporten van 1943 herdacht. In twee dagen tijd, op 6 en 7 juni 1943, werden in totaal 1296 Joodse kinderen, meestal begeleid door slechts één van de ouders, via Westerbork naar het vernietigingskamp Sobibor gedeporteerd en daar meteen vermoord.

Deze gebeurtenis wordt ieder jaar herdacht met een plechtigheid rond een monument bij Kamp Vught. Dit gedenkteken voor de getransporteerde en vermoordde kinderen is gemaakt Teus van den Berg-Been en maakt deel uit van het herinneringscentrum. Nationaal Monument Kamp Vught naar aanleiding van de herdenking:



Het verhaal van de kindertransporten uit kamp Vught is een tijdloos verhaal van onmenselijkheid, van de ultieme consequentie van haat, buitensluiting, stigmatisering en vervolging. Het is ook een verhaal van onmacht en verdriet, van ongeloof en woede. Maar het is méér. Het gaat om een gebeurtenis die heeft plaatsgevonden in ons eigen land. Op een plaats die nog steeds bezocht kan worden en getuigt van een systeem van terreur en vervolging dat nog steeds ongeëvenaard is.

Programma

Tijdens de herdenking leest Donald de Marcas de proclamatie van de Joodse kampleiding voor waarmee het transport van de Joodse kinderen bekend werd gemaakt. Opperrabbijn Binyomin Jacobs houdt een overdenking en zegt Kaddisj. Een kamerkoor voert hierna twee delen op uit het muziekstuk de trein naar Sobibor.

Nabestaande Ivy Philips spreekt een overdenking uit. Kinderen van een lokale basisschool zingen jiddische liedjes, waarna zij symbolisch 69 ballonnen oplaten. De witte ballonnen symboliseren elk jaar dat is verstreken sinds de dramatische gebeurtenis in 1943.

De herdenking is openbaar en begint om twaalf uur.

×