De waarheid laten zien, de feiten weergeven, 'de leugen op zijn smoel slaan'. Zo beschrijft de graficus, animatiekunstenaar en decorontwerper John Heartfield in 1967 tijdens een interview het doel van zijn politieke fotomontages. Zijn beeldsatire wil aanklagen, ophelderen en ontmaskeren. Het is een middel in de politieke strijd.
Na de Russische revolutie van 1917 besloten de machthebbers in de nieuwe Sovjet-Unie hun ideeën op een nieuwe manier te gaan uitdragen.
Volgens de musea is Turner voor Groot-Brittannië wat Rembrandt is voor Nederland. Zijn werk is alleen bij hoge uitzondering in ons land te zien.
In het verleden werd het stilleven – met daarop onder meer een schedel, viool en een zandloper – aan verschillende kunstenaars toegewezen, waaronder aan Rembrandt.
Museum de Fundatie in Zwolle toont tot begin juni in totaal dertig werken van Felix Nussbaum, een Joods-Duitse schilder die in het najaar van 1944 in Auschwitz werd vermoord.
Museum De Fundatie in Zwolle toont de komende maanden in een speciale tentoonstelling kunst en handschriften uit de tijd van de Moderne Devotie. In Zwolle zijn de komende maanden meer tentoonstelling te zien rond de christelijke hervormingsbeweging. Zwolle was dan ook een van de bakermatten van deze Moderne Devotie.
Museum de Fundatie is genomineerd voor de Museumprijs 2010. Directeur Ralph Keuning vertelt voor Historiek over zijn museum en de nominatie:
Museum de Fundatie was begin 2010 wereldnieuws met de ontdekking van het schilderij De molen ‘Le blute-fin’ van Vincent van Gogh. De collectie, die door voormalig Boymans directeur Dirk Hannema (1895-1984) bijeen werd gebracht, kent vele grote namen uit vier eeuwen kunst.