Stilleven van kunstenaar Jan Lievens ontdekt

In de collectie van Museum de Fundatie in Zwolle is een werk van de zeventiende-eeuwse kunstenaar Jan Lievens (1607-1674) ontdekt.


In het verleden werd het stilleven – met daarop onder meer een schedel, viool en zandloper – aan verschillende kunstenaars toegewezen, waaronder aan Rembrandt. Technisch en stilistisch onderzoek door experts van het Rijksmuseum heeft nu echter uitgewezen dat het schilderij gemaakt werd door Jan Lievens, een beroemde kunstenaar die ook enige tijd een atelier deelde met Rembrandt.

Het schilderij dateert uit 1627 en is de komende vier maanden te zien in het DWDD Pop-up Museum in het Allard Pierson Museum in Amsterdam.

Dirk Hannema

Museumdirecteur Ralph Keuning van de Fundatie lichtte de ontdekking van de Lievens donderdagavond toe bij De Wereld Draait Door. Hij ziet veel mogelijkheden om tentoonstellingen te gaan organiseren rondom het stilleven van Lievens. Zijn voorganger Dirk Hannema, stichter van de Fundatie, kocht het werk in 1928 voor een paar honderd gulden. Hij herkende het als een werk uit de zogenaamde Leidse school.

- advertentie -

In 2010 werd in de collectie van de Fundatie nog een onbekend schilderij van Vincent van Gogh ontdekt.

Boek: Jan Lievens – A Dutch Master Rediscovered

Ralph Keuning over de ontdekking:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

De klassieke wereld in 52 ontdekkingen - Leonard RutgersDe jodenvervolging in foto'sDe keuze - Leven in vrijheidDe Bourgondiërs - Bart Van LooDe geschiedenis van Nederland in 100 oude kaarten
Gelijk naar geschiedenisboeken over: