Dark
Light

Stilleven van kunstenaar Jan Lievens ontdekt

Auteur:
1 minuut leestijd
Het stilleven van Jan Lievens (Fundatie)
Het stilleven van Jan Lievens (Fundatie)

In de collectie van Museum de Fundatie in Zwolle is een werk van de zeventiende-eeuwse kunstenaar Jan Lievens (1607-1674) ontdekt.

In het verleden werd het stilleven – met daarop onder meer een schedel, viool en zandloper – aan verschillende kunstenaars toegewezen, waaronder aan Rembrandt. Technisch en stilistisch onderzoek door experts van het Rijksmuseum heeft nu echter uitgewezen dat het schilderij gemaakt werd door Jan Lievens, een beroemde kunstenaar die ook enige tijd een atelier deelde met Rembrandt.

Het schilderij dateert uit 1627 en is de komende vier maanden te zien in het DWDD Pop-up Museum in het Allard Pierson Museum in Amsterdam.

Dirk Hannema

Museumdirecteur Ralph Keuning van de Fundatie lichtte de ontdekking van de Lievens donderdagavond toe bij De Wereld Draait Door. Hij ziet veel mogelijkheden om tentoonstellingen te gaan organiseren rondom het stilleven van Lievens. Zijn voorganger Dirk Hannema, stichter van de Fundatie, kocht het werk in 1928 voor een paar honderd gulden. Hij herkende het als een werk uit de zogenaamde Leidse school.

In 2010 werd in de collectie van de Fundatie nog een onbekend schilderij van Vincent van Gogh ontdekt.

Boek: Jan Lievens – A Dutch Master Rediscovered

Ralph Keuning over de ontdekking:

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Meer informatie

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (49.599 actieve abonnees)

"Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'."

Steun ons ook