Volgens de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) voorziet de regeling in een behoefte vanuit het archeologisch veld.
Jan Paul Crielaard gaat met een team bekijken hoe mensen in een periode van 4000 jaar verbonden waren met elkaar, hun goden en het landschap om hen heen.
De afgelopen jaren hebben onderzoekers zich gebogen over eenendertig ‘vergeten’ archeologische opgravingen in Nederland. De resultaten van dit zogenaamde Odyssee-project worden vanaf medio april gepresenteerd in het Rijksmuseum van Oudheden (RMO) in Leiden.
Historici van de Radboud Universiteit en verouderingsonderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) ontvangen een subsidie van ongeveer 850.000 euro voor onderzoek naar de invloed van ‘de familie’ op kindersterfte, vruchtbaarheid en levensverwachting in de afgelopen tweehonderd jaar.
Het wereldberoemde vijftiende-eeuwse altaarstuk De Aanbidding van het Lam Gods van Hubert en Jan Van Eyck is sinds vrijdag op een speciale website zeer gedetailleerd te bekijken.
Archeologen van de Radboud Universiteit in Nijmegen ontvangen 630.000 euro subsidie voor onderzoek aan en om de Via Appia, een van de belangrijkste Romeinse wegen in Italië. De subsidie wordt verstrekt door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).
De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft 3,6 miljoen euro beschikbaar gesteld voor wetenschappelijk onderzoek naar de conservatie en restauratie van bekende kunstwerken. De organisatie heeft dat dinsdag bekendgemaakt. NWO wil wetenschappers, musea en conservatoren van over de hele wereld bij elkaar brengen om onderzoek te doen naar de beroemde kunstwerken. Het onderzoeksprogramma richt zich op het onderzoeken van
De Batavieren die rond het begin van onze jaartelling in Nederland woonden, waren een stuk ‘Romeinser’ dan tot nu toe werd gedacht. Dat stelt NWO-wetenschapper Stijn Heeren die deze maand promoveert aan de Vrije Universiteit Amsterdam.