Eenendertig vergeten archeologische opgravingen

De afgelopen jaren hebben onderzoekers zich gebogen over eenendertig ‘vergeten’ archeologische opgravingen in Nederland. De resultaten van dit zogenaamde Odyssee-project worden vanaf medio april gepresenteerd in het Rijksmuseum van Oudheden (RMO) in Leiden.

Geld voor onderzoek naar invloed familie op levensverwachting vanaf 1800

Historici van de Radboud Universiteit en verouderingsonderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) ontvangen een subsidie van ongeveer 850.000 euro voor onderzoek naar de invloed van ‘de familie’ op kindersterfte, vruchtbaarheid en levensverwachting in de afgelopen tweehonderd jaar.

Het Lam Gods in honderd miljard pixels

Het wereldberoemde vijftiende-eeuwse altaarstuk De Aanbidding van het Lam Gods van Hubert en Jan Van Eyck is sinds vrijdag op een speciale website zeer gedetailleerd te bekijken.

Geld voor archeologisch onderzoek naar Via Appia

Archeologen van de Radboud Universiteit in Nijmegen ontvangen 630.000 euro subsidie voor onderzoek aan en om de Via Appia, een van de belangrijkste Romeinse wegen in Italië. De subsidie wordt verstrekt door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

Op zoek naar geheimen Rembrandt en Van Gogh

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft 3,6 miljoen euro beschikbaar gesteld voor wetenschappelijk onderzoek naar de conservatie en restauratie van bekende kunstwerken. De organisatie heeft dat dinsdag bekendgemaakt. NWO wil wetenschappers, musea en conservatoren van over de hele wereld bij elkaar brengen om onderzoek te doen naar de

‘Batavieren waren Romeinser dan gedacht’

De Batavieren die rond het begin van onze jaartelling in Nederland woonden, waren een stuk ‘Romeinser’ dan tot nu toe werd gedacht. Dat stelt NWO-wetenschapper Stijn Heeren die deze maand promoveert aan de Vrije Universiteit Amsterdam.