Van wees tot werkpaard: de Kinderkolonie

In De Kinderkolonie beschrijft Wil Schackmann hoe de wezenopvang aan het begin van de 19e eeuw werd vormgegeven in Veenhuizen. Waar wezen werden opgeleid tot hardwerkende burgers.

‘De arme was gewoon liever lui dan moe’

In vroeger eeuwen meende men dat armoede nu eenmaal bestond. Het was Gods wil of ieders eigen schuld, de arme was gewoon liever lui dan moe en er zullen zeker ook wel werkschuwe mensen zijn geweest.

Vrijgesproken, teksten uit de gevangenis

In het Gevangenismuseum in Veenhuizen is vanaf 22 juni de tentoonstelling ‘Vrijgesproken, teksten uit de gevangenis’ te bezichtigen. Charlotte Marres fotografeert al een aantal jaar celmuren in gevangenissen door heel Nederland. Op deze muren staan teksten, tekeningen en allerlei uitingen van emoties van mensen die in de cellen gezeten hebben.

Uniek landlopersarchief online

Uit onderzoek in het landlopersarchief van het Drents Museum blijkt dat prominenten als Ruud Lubbers, Geert Mak en Alexander Pechtold verwant zijn aan paupers uit 19-de eeuwse armenkolonies. In het Gevangenismuseum in Veenhuizen lanceerde het Drents Archief vandaag een database met de persoonsregisters van de 19e eeuwse armenkolonies in Drenthe.