In Veenhuizen werden van 1824-1859 weeskinderen opgevangen en aan het werk gezet. Wil Schackmann schreef hierover het boek 'Kinderkolonie'.
De namen van bijna 9.000 vondelingen en weeskinderen uit heel Nederland zijn sinds zondag online terug te vinden.
In De Kinderkolonie beschrijft Wil Schackmann hoe de wezenopvang aan het begin van de 19e eeuw werd vormgegeven in Veenhuizen. Waar wezen werden opgeleid tot hardwerkende burgers.
Graftrommels waren met name voor de Tweede Wereldoorlog vrij populair als grafgift. Tegenwoordig kom je ze niet heel meer tegen.
In 1822 bepaalde de Nederlandse regering dat kinderen vanaf zes jaar uit gesubsidieerde weeshuizen naar Veenhuizen in Drenthe moesten.
Het museum informeert bezoekers over de omgang met misdaad en straf in Nederland vanaf 1600 tot vandaag de dag. Ook wordt aandacht besteed aan de geschiedenis van Veenhuizen als gevangenisdorp.
In vroeger eeuwen meende men dat armoede nu eenmaal bestond. Het was Gods wil of ieders eigen schuld, de arme was gewoon liever lui dan moe en er zullen zeker ook wel werkschuwe mensen zijn geweest.
In het Gevangenismuseum in Veenhuizen is vanaf 22 juni de tentoonstelling ‘Vrijgesproken, teksten uit de gevangenis’ te bezichtigen. Charlotte Marres fotografeert al een aantal jaar celmuren in gevangenissen door heel Nederland. Op deze muren staan teksten, tekeningen en allerlei uitingen van emoties van mensen die in de cellen gezeten hebben. Grappige, brutale, grove en ontroerende boodschappen; het zijn sporen van
Uit onderzoek in het landlopersarchief van het Drents Museum blijkt dat prominenten als Ruud Lubbers, Geert Mak en Alexander Pechtold verwant zijn aan paupers uit 19-de eeuwse armenkolonies. In het Gevangenismuseum in Veenhuizen lanceerde het Drents Archief vandaag een database met de persoonsregisters van de 19e eeuwse armenkolonies in Drenthe.