Het dagboek van Bernard ‘Bernie’ Mestriz neemt de lezer mee naar het leven van een vervolgde Joodse jongen uit Terborg tijdens de oorlog. Zwervend door de Achterhoek ontsnapt hij op miraculeuze wijze aan vervolging door de nazi’s.
Wolf en Ryfka vertelt het meeslepende verhaal van een verloren Joodse cultuur in Oost-Europa en over Amsterdam als toevluchtsoord. Een groot deel van de familie van filmer en auteur Willy Lindwer werd in Oekraïne met de kogel vermoord, een ander deel kwam om in de gaskamers van Auschwitz.
Incidenteel duiken er nieuwe feiten op over de Holocaust. Zo ontdekte historica Aline Pennewaard in de NIOD-archieven recent nieuwe informatie over transporten van Hongaars-Nederlandse Joden. Samen met Willy Lindwer doet ze verslag van haar bevindingen in het boek De treinreis (Uitgeverij Nieuw Amsterdam, 2018).
In de documentaire Herinnering aan een vermoord kind verfilmde de Willy Lindwer de lotgevallen van een aantal anonieme Joodse kinderen, die vanuit Nederland zijn gedeporteerd en vermoord.