Dark
Light

Thom Hoffman winnaar Kleio Klasseprijs 2020

Auteur:
1 minuut leestijd
Een verborgen geschiedenis - Anders kijken naar Nederlands-Indië
Een verborgen geschiedenis - Anders kijken naar Nederlands-Indië

Indiëkenner Thom Hoffman heeft met zijn boek Een verborgen geschiedenis. Anders kijken naar Nederlands-Indië de Kleio Klasseprijs 2020 gewonnen. VGN, de Vereniging van Docenten Geschiedenis, heeft dat bekend gemaakt.

Normaal gesproken wordt de Kleio Klasseprijs uitgereikt tijdens een congres. Vanwege het corona-virus is dat congres echter afgelast. Thom Hoffman krijgt een oorkonde en een geldbedrag. In zijn boek neemt hij de lezer aan de hand van niet eerder vertoonde foto’s mee naar Nederlands-Indië. Hierin staat niet het Eurocentrisch perspectief centraal, maar wordt ingezoomd op de gevolgen van het koloniale ideaal voor de Indonesiërs. Hoffman toont daarmee naar eigen zeggen aan dat de sfeer van nostalgie, tempo doeloe, en het mythische Indië een droombeeld is dat niet altijd correspondeert met de werkelijkheid. De auteur voelt zich vereerd met de prijs:

“De prijs is een erkenning voor het onderwerp Nederlands-Indië, vanuit het middelbaar en academisch onderwijs. Indië is een rijke bron van onderwerpen en leerzame verhalen voor het Nederland van nu. Het fotoboek valt samen met een historisch moment in onze relatie tot Indonesië. De Koning maakte vorige week namens Nederland excuses voor de militaire geweldsontsporingen tussen 1945 en 1949.”

Vorig jaar ging de prijs naar 1001 vrouwen in de twintigste eeuw van Els Kloek.

×