Het Torentje in Den Haag – Werkplek van de minister-president

2 minuten leestijd
Het Torentje in Den Haag, met links het Mauritshuis (CC BY-SA 2.0 - Rainer Ebert - wiki)
Het Torentje in Den Haag, met links het Mauritshuis (CC BY-SA 2.0 - Rainer Ebert - wiki)

Het Torentje is een opvallend achthoekig bouwwerk op het Binnenhof in Den Haag. Sinds begin jaren 1980 is het de vaste hoofdwerkplek van de minister-president. Een korte geschiedenis van het ontstaan en de historische ontwikkeling van het Torentje.

Het ontstaan van het Torentje

De premierbonus wordt niet altijd uitgekeerd - Het Torentje van de premier op Google Street View
Het Torentje van de premier op Google Street View
In de dertiende eeuw kocht graaf Floris IV het huidige Binnenhof in Den Haag aan van Dirc van Wassenaer. Sinds het optreden van Floris IV geldt het Binnenhof als het centrum van de Hollandse politiek en later Nederlandse politiek.

De grond die Floris aankocht herbergde een eeuwenoud hof dat bekend stond als het ‘Hof van Vrouwe Meilendis’. Vermoedelijk bestond het landgoed al sinds de vroeg middeleeuwen, vanaf 700 na Christus.

In historische bronnen, een middeleeuwse kroniek, werd het Torentje in 1354 voor het eerst vermeld. Volgens historici moet het ergens in de vroege veertiende eeuw zijn gebouwd. Vermoedelijk is de eerste verdieping van de toren, maar dat is niet zeker, in 1479 aangebracht.

In de veertiende en vijftiende eeuw had het Torentje uiteenlopende functies. Aanvankelijk werd het bouwwerk gebruikt als zomerprieel van de graven van Holland. In die periode was het door middel van een ophaalbruggetje verbonden met een grafelijke tuin. Op de plaats van deze tuin is later het Mauritshuis gebouwd, dat tegenwoordig in gebruik is als museum. In later eeuwen deed het Torentje onder meer dienst als wijnkelder, bottelarij en als residentie van een conciërge.

Karel V verbouwt het Torentje

Over de geschiedenis van het bouwwerk is niet heel veel bekend. Wat we wel weten is dat keizer Karel V in 1547 de toren voorzag van een wenteltrap, grote ramen en het appelfiguur als spits van de toren.

In 1798, tijdens de Franse Tijd, kwam het gebouw in gebruik als werkruimte voor de secretaris-generaal van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Het Torentje als werkplek van de minister-president

In 1849 was Johan Rudolph Thorbecke, bekend van zijn liberale grondwet uit 1848, de eerste minister-president die zijn vaste werkkamer in het Torentje had. Daarna richtten premiers ook wel eens een andere locatie op het Binnenhof in als hun werkplek. Maar sinds 1982, toen Ruud Lubbers aantrad, is het Torentje het standaard kantoor van de minister-president.

Boek: Van Torentje tot Trêveszaal

Bronnen â–¼

-https://www.parlement.com/id/vh8lnhrrz1r3/gebouwen_op_het_binnenhof
-https://www.absolutefacts.nl/zuid-holland/torentje-den-haag.htm
-https://isgeschiedenis.nl/nieuws/geschiedenis-van-het-torentje
-https://nl.wikipedia.org/wiki/Torentje

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×