Week van de koloniale geschiedenis

Turnlegende Nikolai Andrianov (58) overleden

Olympische ringen
De Russische turner Nikolai Andrianov is maandag op 58-jarige leeftijd overleden. De Rus leed aan een ernstige zenuwaandoening.

Tot de Olympische Spelen van 2008 was Nikolai Andrianov de meest succesvolle mannelijke Olympiër ooit. De turner pakte zijn eerste plakken tijdens de Olympische Zomerspelen van 1972 in München. Hij won toen drie medailles. Op de vloer pakte hij goud en daarnaast won hij brons op sprong en zilver met de landenploeg.Vier jaar later was de Rus nog veel succesvoller. In Montréal won hij vier gouden medailles en daarnaast pakte hij nog een bronzen en een zilveren plak. Andrianov was de meest succesvolle deelnemer van die spelen. In 1980 werden de Spelen in Rusland gehouden. De turner mocht tijdens de openingsceremonie de Olympische eed afleggen. Tijdens deze editie van de Spelen won hij vervolgens nog vijf medailles.

- advertentie -

Andrianov won in totaal zeven gouden, vijf zilveren en drie bronzen plakken tijdens de Olympische Spelen. Verder won hij ook nog vier wereld- en negen Europese titels.

Andrianov op vloer tijdens de Spelen van 1976

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: