/

Unitarisme (religie) – Betekenis

Kerk van unitaristen in Rochester, Minnesota
Kerk van unitaristen in Rochester, Minnesota (CC BY-SA 3.0 - wiki)

Het unitarisme is een stroming binnen het christendom die de leer van de Drie-eenheid (Triniteit) verwerpt. Volgens deze leer bestaat er één God, maar heeft die drie verschillende entiteiten: de Vader, de Zoon (Jezus Christus) en de Heilige Geest. Unitaristen geloven hier niet in. Volgens hen kan alleen de Vader aangemerkt worden als God. Jezus van Nazareth wordt beschouwd als volledig mens.

In de achttiende eeuw zagen in Engeland verschillende unitaristische gemeenten het levenslicht. Zo stichtte Theophilus Lindsey in 1774 een gemeente in Londen. De bekende dominee, natuurfilosoof en theoreticus Joseph Priestley speelde ook een belangrijke rol bij de stichting van het Unitarisme in Engeland. Ook in Polen ontstonden verschillende unitaristische gemeenten.

In de jaren hierna verspreidde de stroming zich ook naar Noord-Amerika. In 1785 werd daar de eerste gemeente gesticht door James Freeman.

Bekijk meer over:

Overig, Religieuze geschiedenis

Nooit uitgelezen...

Historiek is uw online geschiedenismagazine. Ons archief bevat duizenden artikelen. Bekijk hier onze alfabetische onderwerplijst en blijf lezen. Of bekijk onze tips op de voorpagina.

Meer informatie of samenwerken? Klik dan hier. Heeft u zelf een artikel dat u wilt publiceren, mail ons dan. Informatie voor uitgevers is hier te vinden.

Honderden auteurs publiceerden al op Historiek. Bekijk hier wie

Doorzoek ons archief: