Dark
Light

Unitarisme (religie) – Betekenis

Auteur:
1 minuut leestijd
Kerk van unitaristen in Rochester, Minnesota
Kerk van unitaristen in Rochester, Minnesota (CC BY-SA 3.0 - wiki)

Het unitarisme is een stroming binnen het christendom die de leer van de Drie-eenheid (Triniteit) verwerpt. Volgens deze leer bestaat er één God, maar heeft die drie verschillende entiteiten: de Vader, de Zoon (Jezus Christus) en de Heilige Geest. Unitaristen geloven hier niet in. Volgens hen kan alleen de Vader aangemerkt worden als God. Jezus van Nazareth wordt beschouwd als volledig mens.

In de achttiende eeuw zagen in Engeland verschillende unitaristische gemeenten het levenslicht. Zo stichtte Theophilus Lindsey in 1774 een gemeente in Londen. De bekende dominee, natuurfilosoof en theoreticus Joseph Priestley speelde ook een belangrijke rol bij de stichting van het Unitarisme in Engeland. Ook in Polen ontstonden verschillende unitaristische gemeenten.

In de jaren hierna verspreidde de stroming zich ook naar Noord-Amerika. In 1785 werd daar de eerste gemeente gesticht door James Freeman.

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.323 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×