Van Gogh’s ‘Spittende boerin’ te zien in Leuven

1 minuut leestijd

Spittende boerin – Vincent van Gogh, 1885
Het Leuvense museum M verwelkomt aankomende donderdag het schilderij Spittende Boerin van Vincent van Gogh. Het doek komt helemaal uit China en is afkomstig uit de collectie van het Noordbrabants Museum in Den Bosch.

De afgelopen tijd was het werk te bezichtigen in het Municipal Museum van Nanjing in Jiangsu, de Chinese zusterprovincie van de Nederlandse provincie Noord-Brabant. Vanaf volgende week is het werk dus te zien in Leuven. Het maakt dan onderdeel uit van de tentoonstelling Van voor Teniers tot na Ensor. Collectie Noordbrabants Museum te gast.

Leuven en Den Bosch hebben al 750 jaar een stedenband en de tentoonstelling vloeit daaruit voort. Het Noordbrabants Museum is op dit moment gesloten in verband met een verbouwing. Verschillende stukken zijn in deze periode in bruikleen gegeven aan Museum M.

De daar lopende tentoonstelling biedt een dwarsdoorsnede van de collectie van Den Bosch en beslaat de periode van de late



vijftiende eeuw tot midden twintigste eeuw. Museum M:

De topwerken uit het Noordbrabants Museum worden getoond in confrontatie met enkele zorgvuldig geselecteerde kunstwerken uit de M-collectie. Het verhaal van het oude hertogdom Brabant, waartoe zowel Leuven als Den Bosch behoorden en dat ook in de M-collectie een bindmiddel is, krijgt hierdoor een nieuwe dimensie.

Er zijn onder meer werken van navolgers van Bosch, Rubens en Van Dijck te zijn net als werken van schilders als Constant Permeke, Edgard Tytgat, James Ensor en Jan Sluijters. Vanaf volgende week is er dus ook een schilderij van Vincent van Gogh te bewonderen.

De tentoonstelling Van voor Teniers tot na Ensor. Collectie Noordbrabants Museum te gast loopt nog 26 augustus 2012

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×