Verkoop Rembrandts in 1877 was ‘nationaal verlies’

1 minuut leestijd
Huwelijksportretten van Maerten Soolmans en Oopjen Coppit (Rembrandt)
Huwelijksportretten van Maerten Soolmans en Oopjen Coppit (Rembrandt)

Sporthistoricus Jurryt van de Vooren (@jRRT; ‘de enige Amsterdammer die is afgestudeerd op Feyenoord’) heeft een knipsel uit 1877 opgedoken waarin zorgen worden uitgesproken over de verkoop van de huwelijksportretten van Maerten Soolmans en Oopjen Coppit, twee schilderijen van Rembrandt, hier aangeduid als ‘het kabinet Van Loon’.

In een tweet verwijst hij naar een man uit Londen die een brief stuurde naar het Handelsblad, nadat hij vernomen had over de aanstaande verkoop van de schilderijen naar het buitenland. Hij drong er bij het kabinet op aan dat dat die zich in zou zetten voor behoud van de werken. Vier weken later bleek dat de regering zich er mee bemoeide, maar dat…

“… de pogingen, door bijzondere personen en door de Regeering aangewend, niets meer hadden kunnen uitwerken, daar de geheele verzameling aan den baron Van Rothschild was verkocht.”

CPgISBbWoAAzJ4q

In een reactie op deze mededeling op 11 augustus 1877, spreekt F.P. ter Meulen zijn verontwaardiging uit over deze gang van zaken:

“Gedane zaken nemen geen keer en jammeren baat niet, maar het vergrijp aan de nationale eer gepleegd is wel een protest waard.”

Boek: Het Rembrandt Boek

André Horlings (1945-2023) was journalist en van 'vlak na de oorlog', wat mogelijk zijn interesse voor onder meer de Tweede Wereldoorlog verklaarde. Schreef het boek Arnhem Spookstad en verzorgde de (eind)redactie voor een publicatie over het Duitse dwangarbeiderskamp Rees (1944-1945). Verzorgde in 2011 twee uitvoerig gedocumenteerde verhalen: Bruidegom achter prikkeldraad en Het drama van de SS Pavon. Bladerde graag in Google Books. Zie ook archief sinds 1995.

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×