Verzetsacties op de kaart gezet

Lancering Kaart van Verzet markeert begin Jaar van Verzet 2018

Het Netwerk Oorlogsbronnen (NOB) heeft tientallen verzetsgebeurtenissen, met betrokken personen en WO2-bronnen op een online kaart gezet. De zogenoemde Kaart van Verzet is zondag tijdens de publieksaftrap van het Jaar van Verzet 2018 gelanceerd.

Op de digitale kaart staan bekende en minder bekende verzetsdaden in Nederland tijdens de oorlog. Verspreid over het land worden verschillende soorten verzetsacties vermeld, zoals hulp aan neergestorte Engelse en Amerikaanse soldaten in de Peel. Ook de organisatie van ‘zwarte avonden’ met huiselijke optredens staan erop. Net als de oprichting van verzetsbladen en overvallen zoals die op het Huis van Bewaring Leeuwarden door de KP Friesland. Daarbij werden 51 mensen bevrijd. Netwerk Oorlogsbronnen:

“De Kaart van Verzet laat zien wat thematisch mogelijk is met digitaal ontsloten, gekoppelde en verrijkte bronnen uit de Tweede Wereldoorlog. De kaart biedt dan ook geen totaaloverzicht van verzetsdaden of verzetsmensen. Binnen de collectie-portal Oorlogsbronnen.nl verbindt het Netwerk Oorlogsbronnen fysiek verspreide WO2-bronnen en gegevens over personen, plaatsen, gebeurtenissen en onderwerpen uit 1940-1945.”

Het Netwerk Oorlogsbronnen wil zorgen voor een verbeterde digitale toegang tot de Nederlandse WO2-collectie, die fysiek verspreid is over 430 erfgoedinstellingen. NOB wordt gefaciliteerd door het NIOD instituut voor oorlogs-, holocaust- en genocidestudies en gefinancierd door het Ministerie van VWS, vfonds en VSBfonds.

Boek: De Tweede Wereldoorlog en het verzet

- advertentie -

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: