Een bijzondere vondst in Artis. Tijdens de restauratie van de zogenaamde Salmhuisjes vonden timmermannen een envelop met daarin verzetsgedichten uit de Tweede Wereldoorlog.
De vondst werd gedaan toen de timmermannen enkele delen van de dakbedekking wegtrokken. Ze stuitten op een beschimmelde envelop en ontdekten dat daar verschillende gedichten in zaten waarin onder meer het bombardement op Rotterdam en de deportatie van Joden worden genoemd.
De werklieden meldden zich hierna bij de directeur van Artis die net als zij onder de indruk van de vondst was. De dierentuin:
Wat betekent deze ontdekking? Hebben er onderduikers in de Salmhuisjes gezeten? Hebben personeelsleden van Artis verzetsgedichten in Artis verstopt? Wie heeft deze gedichten geschreven en verspreid? Deze en veel andere vragen zullen worden onderzocht door Artis-professor Erik de Jong.
Dat de vondst juist dit jaar is gedaan, want Artis viert het 175-jarig bestaan onder meer met een actie waarbij bezoekers opgeroepen worden herinneringen aan de dierentuin te delen. Artis:
Er zijn vele bijzondere herinneringen binnengekomen, zo ook enkele herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog. Artis is tijdens de Tweede Wereldoorlog altijd open gebleven, maar Joodse bezoekers mochten vanaf september 1941 Artis niet meer in van de bezetter.
Er zijn verhalen bekend van mensen die ondergedoken zaten in Artis. Zo leefden mensen onder andere in de Apenrots, onder de Bokkenrots en onder het dak van de Roofdierengalerij. Daarnaast pleegde een verzetsgroep van in maart 1943 een aanslag op het bevolkingsregister dat destijds in de Ledenlokalen van Artis was gevestigd.
Hierdoor zijn duizenden persoonsdocumenten vernietigd waardoor het voor de bezetters moeilijker was om Joodse inwoners van Amsterdam op te sporen.