Week van de koloniale geschiedenis

Verzetskinderen – bevrijd maar beschadigd

Kansel (stock.xchng)
Kansel (stock.xchng)
Haar vader, Rinze Douma, was een held, want hij had met haar moeder in het verzet gezeten. Maar na de oorlog kwam hij niet terug en zij moest verder met twee zusjes, een broertje en een getraumatiseerde moeder die niet praatte over de oorlog.

Dit had ingrijpende gevolgen voor haar en de tienduizenden andere verzetskinderen die in vergelijkbare omstandigheden opgroeiden: angst, onzekerheid en aangepast gedrag. Gelukkig hebben Wietske en haar zussen met hun moeder – aan het eind van haar leven – deze erfenis bespreekbaar kunnen maken.

Naar schatting hebben circa 45.000 Nederlanders in het verzet gezeten. Een relatief hoog percentage van hen was predikant: van de gereformeerde dominees zat 10 procent in het verzet, van de hervormde predikanten 7 procent. Ruim honderd kwamen terecht in een concentratiekamp, van wie 34 de oorlog niet overleefden.

Het levensverhaal van Wietske Lamper-Douma is deel 2 van een tweeluik over over verzetsdominees en hun erfenis bij het Radio 5-programma EO Door de Week. Wietske vond met vele andere verzetskinderen steun bij de Vereniging Kinderen van Verzetsdeelnemers 1940-1945.

- advertentie -

Beluister de aflevering hier terug

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: