//

Vier gestolen doeken Westfries Museum teruggevonden

Schilderij, Jacob Waben, Vrouw Wereld, 1622 (WFM)
Schilderij, Jacob Waben, Vrouw Wereld, 1622 (WFM)

Begin 2005 werden bij een roof in het Westfries Museum 24 schilderijen en 70 stukken zilverwerk gestolen, het hart van de zeventiende- en achttiende-eeuwse collectie. Ruim tien jaar na die diefstal heeft het museum vier van de verloren werken terug.

Op een persconferentie van de SBU (Geheime Dienst) in Kiev werd donderdag bekendgemaakt dat vier werken zijn terug gevonden tijdens een geheime operatie. Het zou om twee werken in een lijst gaan en twee werken in opgerolde staat. De dienst liet weten het onderzoek naar de andere werken voort te zetten. Deze zouden in bezit zijn van Russische criminelen.

Ad, Geerdink, directeur van het Westfries Museum, is vooral blij over welke werken zijn teruggevonden.

“Het zou gaan om de Boerenbruiloft, een portret van Hendrick Boogaert, Keukenstuk van Floris van Schooten, de Terugkeer van Jephta van Jacob Waben en Vrouw Wereld van Jacob Waben. Dat zijn echt de meest aansprekende en meest gemiste stukken. Wel maken we ons grote zorgen over de staat van de stukken. We hebben uit de beelden van de persconferentie begrepen dat er twee (opnieuw) zijn ingelijst en twee zich in opgerolde staat bevinden.”

Vorig jaar dook er voor het eerst een gestolen schilderij op een website in Oekraïne op.

Drie van de vier teruggevonden werken:

Teruggevonden schilderij van schilderij van Hendrick Boogaert (WFM)
De Boerenbruiloft. Teruggevonden schilderij van schilderij van Hendrick Boogaert (WFM)
Keukenstuk van Floris van Schooten (WFM)
Keukenstuk van Floris van Schooten (WFM)
De Terugkeer van Jephta van Jacob Waben
De Terugkeer van Jephta van Jacob Waben

Nooit uitgelezen...

Historiek is uw online geschiedenismagazine. Ons archief bevat duizenden artikelen. Bekijk hier onze alfabetische onderwerplijst en blijf lezen. Of bekijk onze tips op de voorpagina.

Meer informatie of samenwerken? Klik dan hier. Heeft u zelf een artikel dat u wilt publiceren, mail ons dan. Informatie voor uitgevers is hier te vinden en onze colofon vindt u hier.

Doorzoek ons archief: