Vier gestolen doeken Westfries Museum teruggevonden

Begin 2005 werden bij een roof in het Westfries Museum 24 schilderijen en 70 stukken zilverwerk gestolen, het hart van de zeventiende- en achttiende-eeuwse collectie. Ruim tien jaar na die diefstal heeft het museum vier van de verloren werken terug.

Op een persconferentie van de SBU (Geheime Dienst) in Kiev werd donderdag bekendgemaakt dat vier werken zijn terug gevonden tijdens een geheime operatie. Het zou om twee werken in een lijst gaan en twee werken in opgerolde staat. De dienst liet weten het onderzoek naar de andere werken voort te zetten. Deze zouden in bezit zijn van Russische criminelen.

Ad, Geerdink, directeur van het Westfries Museum, is vooral blij over welke werken zijn teruggevonden.

“Het zou gaan om de Boerenbruiloft, een portret van Hendrick Boogaert, Keukenstuk van Floris van Schooten, de Terugkeer van Jephta van Jacob Waben en Vrouw Wereld van Jacob Waben. Dat zijn echt de meest aansprekende en meest gemiste stukken. Wel maken we ons grote zorgen over de staat van de stukken. We hebben uit de beelden van de persconferentie begrepen dat er twee (opnieuw) zijn ingelijst en twee zich in opgerolde staat bevinden.”

Vorig jaar dook er voor het eerst een gestolen schilderij op een website in Oekraïne op.

- advertentie -

Drie van de vier teruggevonden werken:

Teruggevonden schilderij van schilderij van Hendrick Boogaert (WFM)
De Boerenbruiloft. Teruggevonden schilderij van schilderij van Hendrick Boogaert (WFM)
Keukenstuk van Floris van Schooten (WFM)
Keukenstuk van Floris van Schooten (WFM)
De Terugkeer van Jephta van Jacob Waben
De Terugkeer van Jephta van Jacob Waben

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: