Vier Rode Khmer-leiders aangeklaagd

1 minuut leestijd

De voormalige president Khieu Samphan
Het Rode Khmer-tribunaal van de VN heeft vier hoge leiders van de Rode Khmer aangeklaagd voor genocide, oorlogsmisdaden, marteling en religieuze vervolging.

Het gaat om de toenmalig president Khieu Samphan, Khmer-ideoloog Nuon Chea, minister van Buitenlandse Zaken Ieng Sary en diens vrouw Thirith, die destijds minister was. De rechtszaak tegen het viertal moet medio 2011 beginnen. De vier zijn volgens de aanklagers medeplichtig aan de moord op zeker 1,7 miljoen mensen.

Enkele maanden geleden werd het eerste grote proces van het Cambodja-tribunaal afgesloten. Voormalig Rode Khmer-kopstuk Kaing Guek Eav, beter bekend onder de naam ‘Duch’, werd toen veroordeeld tot 35 jaar cel. Duch was tijdens het bewind van de Rode Khmer directeur van de Cambodjaanse martelgevangenis S-21 in Tuol Sleng.

De Rode Khmer, de militaire tak van de Communistische Partij, kwam in 1975 in Cambodja aan de macht. Het land kreeg toen officieel de naam Democratisch Kampuchea en werd onder leiding van premier Pol Pot vrijwel hermetisch van de buitenwereld afgesloten. De regering dwong duizenden inwoners van steden naar het platteland te gaan om daar land te gaan ontginnen en in eigen levensonderhoud te gaan voorzien. Het inwoneraantal van hoofdstad Phnom Penh daalde hierdoor in enkele jaren tijd van 300.000 tot ongeveer 23.000.

De gedwongen bevolkingsverplaatsingen gingen gepaard met massa-executies en daarnaast hadden de Cambodjanen onder meer te kampen met een grote hongersnood. Honderdduizenden Cambodjanen stierven de hongerdood. Tijdens het schrikbewind van de Rode Khmer kwamen naar schatting ongeveer twee miljoen mensen om het leven. De hoogste leider van de militaire communistische organisatie, Pol Pot, overleed in april 1998 in de jungle van Cambodja.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×