De vijf zuilen van de islam – Betekenis

1 minuut leestijd
Gelovigen rond de Kaäba
Gelovigen rond de Kaäba (CC0 - Konevi - Pixabay)

De vijf zuilen van de islam (Arkān al-Islām) is een benaming die gebruikt wordt voor vijf essentiële plichten waar iedere moslim zich aan moet houden. Wat zijn die vijf zuilen?

  • sjahada / shahada – De islamitische geloofsbelijdenis. Hierin wordt de kern van de islam samengevat. De geloofsbelijdenis begint met de bekende woorden: “Ik getuig dat (er) geen godheid is (dan) alleen God en ik getuig dat Mohammed de gezant van God is.” De sjahada wordt prominent afgebeeld op de vlag van Saoedi-Arabië, een land waar ook de twee belangrijkste heilige plaatsen van de islam te vinden zijn: Mekka en Medina.
  • salah / salat – De rituele gebeden. Deze moeten vijf keer per dag op een voorgeschreven manier worden uitgevoerd: het ochtendgebed (fajr), middaggebed (dhuhr), namiddaggebed (asr), avondgebed (maghrib) en nachtgebed (isha).
  • zakat / zakah – Het geven van aalmoezen aan de armen en behoeftigen. Het woord zakat betekent letterlijk reiniging. Volgens de islam wordt het bezit van een gelovige dan ook gereinigd als er aalmoezen worden betaald en wordt het bezit op de wereld dankzij deze daad eerlijker verdeeld.
  • ramadan – Vasten tijdens de ramadan. Tijdens de vastenmaand onthouden moslims zich tussen zonsopgang en zonsondergang van eten, drinken, seksuele contacten en roken. Deze geheelonthouding heeft als doel om tot introspectie te komen.
  • hadj – Iedere moslim die het zich financieel kan veroorloven en in goede gezondheid verkeert, is verplicht in zijn leven een keer een pelgrimstocht naar Mekka te maken. Daar wordt vervolgens de Kaäba bezocht, het centrale heiligdom van de islam.

Sommige fundamentalistische moslims beschouwen de jihad als de zesde zuil van de islam.

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×