Dark
Light

Villa minister Joseph Luns te koop via veiling

1 minuut leestijd
De voormalige villa van Joseph In Den Haag (Rijksvastgoedbedrijf)
De voormalige villa van Joseph In Den Haag (Rijksvastgoedbedrijf)

Het Rijksvastgoedbedrijf verkoopt volgende maand een monumentale stadsvilla aan Plein 1813 in Den Haag via een veiling. Het gaat om het woonhuis van toenmalig minister Joseph Luns.

Joseph Luns in 1979 (cc - Spaarnestad - Anefo - Rob Croes)
Joseph Luns in 1979 (cc – Spaarnestad – Anefo – Rob Croes)
Het is voor het eerst dat het Rijksvastgoed een veiling organiseert om een pand te verkopen. De veiling vindt plaats op 24 september, zowel in het pand zelf als via internet. De veiling wordt uitgevoerd door Troostwijk Vastgoed.

Het Rijksvastgoedbedrijf zorgt voor de gebouwen die het Rijk nodig heeft, zoals kantoren, gevangenissen, rechtbanken, kazernes en musea. Gebouwen die niet meer nodig zijn, gaan in de verkoop zodat ze een nieuwe bestemming kunnen krijgen.

Nieuwe verkoopmethoden

Meestal gaat de verkoop van het vastgoed met inschrijvingen. Geïnteresseerden doen dan één keer een bod, en degene met het hoogste acceptabele bod krijgt de koop. Daarnaast experimenteert het Rijksvastgoedbedrijf met nieuwe verkoopmethoden. Zo kunnen partijen het initiatief nemen een bod te doen op vastgoed dat nog niet officieel te koop staat. Bij minder courante objecten kunnen biedingen onder voorwaarden toegelaten worden; voor gewilde panden kan een veiling een geschikt instrument zijn.

Het voormalige woonhuis van minister Joseph Luns, dat uit 1860 dateert, wordt dus verkocht via een veiling. Het Rijksvastgoedbedrijf verwacht vrij veel belangstelling. Joseph Luns behoort tot de bekendste bewindspersonen van de na-oorlogse Nederlandse politiek. Maar liefst twintig jaar lang fungeerde hij als ‘woordvoerder’ van Nederland op het internationale politieke toneel. Tussen 1952 en 1971 was hij minister van Buitenlandse Zaken. Daarna leidde hij tot 1984 de NAVO.

×