Vogelaars op bezoek in het Rijksmuseum

Zondag, Dierendag, doen vogelkenners in de bibliotheek van het Rijksmuseum onderzoek naar de vogels op prenten, schilderijen en aardewerk uit de collectie van het Rijksmuseum en Naturalis. Dat meldt radioprogramma Vroege Vogels.

De actie is onder meer opgezet met Wikimedia Nederland. Doel is om een naamkaartje te hangen aan zoveel mogelijk vogels uit de twee collecties. Bij veel objecten is namelijk niet duidelijk welke vogels precies worden afgebeeld. Kunsthistorici zouden ook lang niet altijd in staat zijn om de juiste naam van de vogels te achterhalen. Vandaar dat nu dus de hulp van vogelspotters is ingeschakeld. Door de vogels en andere dieren te identificeren, kan in sommige gevallen mogelijk ook achterhaald waar en wanneer de werken zijn gemaakt.

Het Rijksmuseum heeft in totaal 1,2 miljoen objecten en Naturalis 37 miljoen.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Helden - Stephen Fry De jodenvervolging in foto's De Bourgondiërs - Bart Van Loo Wij zijn de Bickers - Simone van der Vlugt t Hooge Nest - Roxane van Iperen Vietnam - Max Hastings Boerhaave botanicus - Margreet Wesseling Het gedroomde Noorden - Adwin de Kluyver Vet oud - Gouden Eeuw De zaak Oldenbarnevelt
Gelijk naar geschiedenisboeken over: