Vogelaars op bezoek in het Rijksmuseum

/
1 minuut leestijd
De bedreigde zwaan. Een zwaan verdedigt haar nest met eieren tegen een hond. De voorstelling heeft een politieke allegorische interpretatie gekregen doordat de zwaan is aangeduid als de raadpensionaris Johan de Witt, die Holland beschermt tegen de vijand.
De bedreigde zwaan. Een zwaan verdedigt haar nest met eieren tegen een hond. De voorstelling heeft een politieke allegorische interpretatie gekregen doordat de zwaan is aangeduid als de raadpensionaris Johan de Witt, die Holland beschermt tegen de vijand. (Rijksmuseum Amsterdam)

Zondag, Dierendag, doen vogelkenners in de bibliotheek van het Rijksmuseum onderzoek naar de vogels op prenten, schilderijen en aardewerk uit de collectie van het Rijksmuseum en Naturalis. Dat meldt radioprogramma Vroege Vogels.

De actie is onder meer opgezet met Wikimedia Nederland. Doel is om een naamkaartje te hangen aan zoveel mogelijk vogels uit de twee collecties. Bij veel objecten is namelijk niet duidelijk welke vogels precies worden afgebeeld. Kunsthistorici zouden ook lang niet altijd in staat zijn om de juiste naam van de vogels te achterhalen. Vandaar dat nu dus de hulp van vogelspotters is ingeschakeld. Door de vogels en andere dieren te identificeren, kan in sommige gevallen mogelijk ook achterhaald waar en wanneer de werken zijn gemaakt.

Het Rijksmuseum heeft in totaal 1,2 miljoen objecten en Naturalis 37 miljoen.

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Eerder gepubliceerd

‘Kunstvervalsers zijn relatief onschuldig’

Hierna verschenen

Hollandse ‘selfies’ uit de Gouden Eeuw

0
Reageren op dit bericht?x