Week van de koloniale geschiedenis

Voorlopig geen monumentenstatus voor Muur van Mussert

De Muur van Mussert in Lunteren wordt geen Rijksmonument. Een aanvraag hiervoor is door de Rijksdienst voor het Cultureel erfgoed (RCE) afgewezen.

De aanvraag was ingediend door de Erfgoedvereniging Heemschut. De vereniging kreeg wel toegezegd dat de Muur van Mussert meegenomen zou worden in een onderzoek in het kader van het nieuwe Nederlands Monumentenbeleid.

Het bouwwerk werd in de jaren dertig gebouwd in opdracht van de Nationaal-Socialistische Beweging (NSB) en is gebruikt tijdens beruchte Hagespraken van de politieke partij. Het terrein rondom de gemetselde muur, waar zich ook een spreekgestoelte in bevond, werd ingericht als een soort openluchttheater voor massabijeenkomsten. De NSB liet zich duidelijk inspireren door de rijkspartijdagen van de NSDAP van Adolf Hitler.

NSB – Hagespraak bij de Muur van Mussert (1940)

- advertentie -

Recent ontstond er discussie over de Muur van Mussert, die momenteel flink aan het vervallen is. Verschillende partijen, waaronder Erfgoedvereniging Heemschut, pleitten voor een monumentenstatus en behoud van het bouwwerk. Tegenstanders vrezen dat de muur een toevluchtsoord voor neo-nazi’s wordt als het bouwwerk de monumentenstatus krijgt.

De gemeente Ede zou de muur nog als gemeentelijk monument kunnen aanwijzen, maar doet dat niet, meldt een woordvoerder tegenover De Gelderlander. Volgens de woordvoerder is de discussie breder dan alleen Ede en zal daarom het onderzoek van de Rijksdienst afgewacht worden.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: