VS betaalden miljoenen aan oud-nazi’s

1 minuut leestijd
Barakken in Auschwitz - cc
Barakken in Auschwitz - cc

In ruil voor hun vertrek uit de Verenigde Staten blijken verschillende oud-nazi’s uitkeringen te hebben gekregen. Dat concludeert persbureau AP op basis van een eigen onderzoek. Het geld zou zijn uitbetaald door het Amerikaanse ministerie van Justitie.

Jakob Denzinger
Jakob Denzinger
Volgens AP ontvangen vier oud-nazi’s die verdacht worden van oorlogsmisdaden, momenteel nog altijd een Amerikaanse bijstandsuitkering. In het verleden zouden veel meer mogelijke oorlogsmisdadigers een uitkering hebben gekregen in ruil voor hun vertrek uit het land. Sinds 1979 zouden zeker 38 oud-nazi’s geld hebben gekregen. Het gaat vooral om Duitsers die na de Tweede Wereldoorlog naar de VS emigreerden.

Justitie zou de oud-nazi’s in ruil voor vertrek een uitkering aangeboden hebben om zo te voorkomen dat een tijdrovende en kostbare uitwijzingsprocedure opgestart moest worden. Er zouden miljoenen dollars zijn uitgekeerd.

AP noemt onder meer de naam van Jakob Denzinger, een voormalig Auschwitz-bewaker die na de oorlog een leven opbouwde in Ohio. In 1989 begon Amerika een procedure om hem zijn Amerikaanse nationaliteit af te pakken. Niet veel later vertrok Denzinger naar naar Duistland. Vanaf dat moment ontving hij maandelijks een uitkering van 1500 dollar.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft inmiddels gereageerd. Volgens het ministerie zijn er helemaal geen uitkeringen gebruikt om oud-nazi’s het land uit te krijgen. AP baseert zich echter op overheidsstukken en interviews met betrokkenen en stelt dat wel degelijk uitkeringen zijn ingezet om nazi’s te laten vertrekken.

Overzicht van boeken over de Tweede Wereldoorlog

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×