Dark
Light

VU-wetenschappers: moessonklimaat is 15 miljoen jaar ouder

Auteur:
1 minuut leestijd
Löss in China (cc - Till Niermann)
Löss in China (cc - Till Niermann)

Löss in China (cc - Till Niermann)
Löss in China (cc – Till Niermann)
Het zogenaamde moessonklimaat ontstond vijftien miljoen jaar eerder dan tot nu toe werd aangenomen. Dat hebben aard- en klimaatwetenschappers van de Vrije Universiteit Amsterdam ontdekt. Ze publiceren deze week over hun bevindingen in het wetenschappelijke tijdschrift Nature.


Tot op hedenwerd aangenomen dat het moessonklimaatsysteem zo’n 22 à 25 miljoen jaar geleden ontstond, als gevolg van verhoging van het Tibetaans Hoogland in China. Deze verhoging van de aardkorst zorgde namelijk ook voor veranderingen in de luchtcirculatie.

Met klimaatmodellering, sedimentonderzoek en zuurstofisotopenwaarden van slakkenschelpen en zoogdiertanden hebben wetenschappers van de VU nu aangetoond dat het moessonklimaatsysteem al 34 tot 40 miljoen jaar geleden tot stand kwam. De universiteit:

In dit tijdperk bevonden zich net als tegenwoordig hoge concentraties koolstofdioxide (CO2) in de atmosfeer. Kennis over deze periode kan daarom bijdragen aan beter begrip van nieuwe ontwikkelingen in ons huidige klimaatsysteem.

Bij moessons horen noordwestelijke winden die löss (een eolische afzetting van silt) aanvoeren, die de aardwetenschappers voor dit tijdperk konden vaststellen aan de hand van grootte en vorm van de sedimentkorrels van het 34 tot 40 miljoen jaar oude sediment in het noordoosten van het Tibetaans Hoogland.

Dit sediment heeft volgende de onderzoekers dezelfde karakteristieken als de jongere löss in China en elders ter wereld. Hierdoor konden de onderzoekers aantonen dat dit sediment omstreeks 34 miljoen jaar geleden door de noordelijke moessonwind is afgezet als löss. Daarmee is het de oudste löss van China.

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.323 actieve abonnees)


Donateurs ondersteunen ons project en dragen direct bij aan de uitbreiding van ons archief.

Meer informatie

Zelfde rubriek

×