In discussies over gezichtsbedekkende kleding worden de termen boerka en nikab vaak door elkaar gebruikt. Wat is eigenlijk het verschil tussen de twee kledingstukken? En waarom bedekken sommige moslimvrouwen hun gezicht?
De islamitische boerka is het kledingstuk dat het gehele lichaam van de vrouw bedekt. Hij loopt van de enkels tot het hoofd. Ook de ogen worden bedekt. Om zich toch te kunnen oriënteren is voor het gezicht een soort gaas geplaatst. De ogen van de vrouw zijn hierdoor niet te zien, maar de draagster kan zelf wel om zich heen kijken. De nikab is beduidend kleiner. Deze sluier bedekt een groot deel van het gezicht en laat meestal een kleine strook rond de ogen vrij.
Beide kledingstukken worden hoofdzakelijk gedragen door vrouwen die horen tot strenge, conservatieve islamitische stromingen. De Taliban, een islamitische terreurbeweging in Afghanistan en Pakistan, stelde het dragen van boerka’s zelfs verplicht. Bij de Taliban staat het kledingstuk echter bekend als een chadri.
Andere bekende kledingstukken die in hedendaagse discussies soms voorbijkomen zijn de hijab (hoofddoek) en chador (een Perzisch gewaad dat het hele lichaam behalve het gezicht bedekt). Verder kennen we nog zwemkleding voor moslimvrouwen: de boerkini, bestaande uit lange mouwen, lange pijpen en een hoofddoek. Het woord is een samenvoeging van boerka en bikini.
Verboden
Vanwege migratie zijn de kledingstukken soms ook in Europa in het straatbeeld te zien. In verschillende landen zijn echter verboden ingesteld om buiten met een boerka of nikab te lopen. Het dragen van een nikab is bijvoorbeeld in Europese landen als België, Frankrijk en Italië verboden. En ook in Marokko mag men uit veiligheidsoverwegingen sinds 2017 geen nikab meer dragen. Nederland kent sinds 2019 een gedeeltelijk verbod op gezichtsbedekkende kleding. Het is hier verboden om dit soort kleding te dragen in onderwijsinstellingen, zorginstellingen, het openbaar vervoer en in overheidsgebouwen. Het gaat hierbij niet alleen om de boerka en nikab; ook het dragen van een integraalhelm of bivakmuts is verboden. Op straat mogen burgers zich wel naar believen vertonen met gezichtsbedekkende kleding. Wanneer dat nodig is voor identificatie kan de politie echter wel verzoeken om de kleding tijdelijk af te doen.
Achtergrond
Lang niet alle moslima’s dragen (volledig) gezichtsbedekkende kleding. Met name in conservatieve stromingen van de islam wordt gebruik van dergelijke kleding aangemoedigd of soms zelfs verplicht gesteld. Volgens deze gelovigen is het de wens van Allah dat vrouwen delen van hun lichaam bedekken. Vaak wordt hierbij verwezen naar het volgende fragment uit de Koran:
“Zeg (O Mohammed) de gelovigen mannen hun blikken neer te slaan en dat zij hun passie beheersen. Dat is zuiverder voor hen. Waarlijk Allah is zich welbewust over wat zij doen. En zeg de gelovige vrouwen hun blikken neer te slaan en hun kuisheid te bewaken en hun schoonheid niet te tonen dan hetgeen ervan zichtbaar moet zijn. En zij moeten de sluiers volledig over hun boezems dragen en hun schoonheid niet openlijk tonen behalve voor hun echtgenoten, hun vaders, hun schoonvaders, hun zonen, of de zonen van haar echtgenoot, hun broeders en de zonen van hun broeders of de zonen van hun zusters of hun (moslim) vrouwen of de (vrouwelijke) slaven die hun rechterhanden bezitten of de oude mannelijke bedienden die geen begeerte meer hebben of kleine kinderen die geen besef van de geslachtsdaad hebben.”
Koran 24:30-32 – Vertaling: M. F. Abdasalaam
Overzicht van Boeken over de islam
Bronnen â–¼
-https://www.hpdetijd.nl/2016-08-26/boerkini-niqaab-boerka-hijaab-stukje-duiding/
-https://koran.nl/soera-24-an-nur-het-licht/