Waterlinie heeft eigen museum

1 minuut leestijd
Fort bij Vechten - cc
Fort bij Vechten - cc

Nederland is sinds vorige week een museum rijker: het Waterliniemuseum Fort bij Vechten. Het nieuwe museum is gevestigd in een van de grootste forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en laat bezoekers zien en beleven hoe Nederland in de loop der eeuwen water inzette voor de eigen verdediging.

Een van de publiekstrekker van het museum is een vijftig meter lange maquette van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, die bezoekers zelf onder water kunnen zetten. De Nieuwe Hollandse Waterlinie is een belangrijke verdedigingslinie uit de Nederlandse geschiedenis. Hij werd vanaf eind achttiende eeuw aangelegd en verving de uit eind zeventiende eeuw daterende Hollandse Waterlinie. Een belangrijk verschil tussen de oude en de nieuwe linie is dat de stad Utrecht nu binnen de linie viel.

Aan het Waterliniemuseum is twee jaar gewerkt. Marian van Deurzen van Waterliniemuseum Fort bij Vechten:

“De permanente tentoonstelling ‘Sterk Water’ is een interactieve ontdekkingstocht waarin van alles te weten is te komen over de Waterlinies. Mensen uit verschillende tijden nemen de bezoekers mee in hun belevenissen.”

Waterliniemuseum

In het museum kunnen bezoekers met een virtual reality-bril op over de waterlinie vliegen en zien wat nog nooit iemand heeft gezien; de Nieuwe Hollandse Waterlinie die onder water is gezet.

‘Romeins Vechten’, een andere permanente opstelling, laat zien hoe de mensen in die tijd leefden en werkten. De tentoonstelling ‘Lummelen in de linie’ geeft bezoekers een indruk van hoe het was om soldaat te zijn op Fort bij Vechten in de periode van de Eerste Wereldoorlog en te wachten op een vijand die niet kwam.

Staatsbosbeheer

Bezoekers kunnen het fort op eigen gelegenheid ontdekken of deelnemen aan georganiseerde (historische) rondleidingen en (natuur)wandelingen. Zo biedt Staatsbosbeheer bij de tentoonstelling ‘Krachtpatsers in de natuur’ een gelijknamige wandeling aan met opdrachten voor het hele gezin. De boswachter laat zien wat er allemaal leeft op en rond het fort en welke trucs dieren en planten hebben om te overleven.

Waterliniemuseum Fort bij Vechten is gerealiseerd door gemeente Bunnik, Staatsbosbeheer, Nieuwland en de provincie Utrecht in nauwe samenwerking met de provincies Gelderland, Noord-Brabant, Noord-Holland en Zuid-Holland.

Boek: Sterk Water – De Hollandse Waterlinie

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×