Wilhelm Röntgen (1845-1923) – Ontdekker röntgenstraling

2 minuten leestijd
Een van de eerste röntgenfoto's gemaakt van de hand van Albert von Kölliker
Een van de eerste röntgenfoto's gemaakt van de hand van Albert von Kölliker

De Duitse natuurkundige Wilhelm Röntgen zorgde voor een revolutie in de medische wereld met zijn ontdekking van de röntgenstraling. In 1901 was hij degene die de eerste Nobelprijs voor de Natuurkunde in ontvangst mocht nemen.

Wilhelm Röntgen wordt in 1845 geboren in het Duitse plaatsje Lennep. Drie jaar na zijn geboorte verhuist hij met zijn ouders naar Apeldoorn. Hij gaat daar ook naar school maar wordt van school gestuurd omdat hij weigert te vertellen wie er een karikatuur van een leraar heeft gemaakt.

In 1865 gaat hij natuurkunde studeren aan de Technische School in Utrecht. Hij zakt hier echter voor het eindexamen. Als toehoorder is hij nog enige tijd aanwezig op de Universiteit van Utrecht. Inschrijven mocht hij zich hier zonder diploma niet. Tijdens een van zijn bezoeken aan de universiteit hoort Wilhelm Röntgen dat je op de Polytechnische School te Zürich wel zonder gymnasiumdiploma examens kan doen. Röntgen vertrekt hierop naar Zürich.

In 1869 promoveert hij hier. Kort hierna vraagt de Duitse natuurkundige August Kundt hem om zijn assistent te worden. Röntgen gaat op dit verzoek in en maakt kennis met vele takken van de fysica. De Universiteit van Utrecht vraagt Röntgen in 1888 om terug te komen naar de universiteit om de Nederlandse schei- en natuurkundige Christophorus Buys Ballot op te volgen. De Duitser gaat echter niet op dit verzoek in.

Ontdekker röntgenstraling

Een van de eerste röntgenfoto's gemaakt van de hand van Alfred von Kolliker
Een van de eerste röntgenfoto’s gemaakt van de hand van Alfred von Kolliker
Wilhelm Röntgen staat in 1895 aan het hoofd van de natuurkunde faculteit van de universiteit van Würzburg in Beieren. Hij doet dan zijn uitvinding waardoor hij altijd beroemd zal blijven.

Op 8 november van dat jaar ontdekt hij het fenomeen röntgenstraling. Het jaar hierop geeft hij voor het eerst een lezing over deze zogenaamde X-stralen, die eenvoudig door zacht vlees kunnen dringen, worden opgenomen door de dichtere massa van beenderen en zo een fotografisch beeld van deze beenderen laten ontstaan.

Röntgens ontdekking blijkt niet alleen bruikbaar voor de medische wetenschap. Wetenschappers besluiten de stralen nader te onderzoeken en ontdekken zo het fenomeen radioactiviteit. Indirect droeg Wilhelm Röntgen dus ook bij aan de ontdekking van het atoom en de atoomkern.

Nobelprijs voor Wilhelm Röntgen

In 1901 ontvangt Röntgen de allereerste Nobelprijs van de Natuurkunde. De uitvinder sterft in 1923 aan kanker. Betwijfeld wordt of zijn werkzaamheden met ioniserende straling ervoor zorgde dat Röntgen deze ziekte kreeg. Dit omdat zijn onderzoeksperiode niet veel tijd in beslag had genomen en hij bovendien lood gebruikte om zich af te schermen van de straling.

Google Doodle voor Wilhelm Röntgen
Google Doodle voor Wilhelm Röntgen

Op 8 november 2010 publiceerde zoekmachine Google een zogenaamde Google Doodle. Dit naar aanleiding van het feit dat Röntgen zijn ontdekking op die dag precies 115 jaar geleden deed.

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×