WOII-seinpost blootgelegd bij Nijmegen

Parachutisten tijdens operatie Market Garden
Parachutisten tijdens operatie Market Garden
Archeologen hebben bij Nijmegen een seinpost uit de Tweede Wereldoorlog blootgelegd. Het gaat waarschijnlijk om een Duitse positie, die in september 1944 door de Amerikanen werd gebruikt, nadat die erin geslaagd waren de Waal over te steken.


De communicatiepost bevindt zich aan de Lentse zijde van de Waal. Eerder zijn al her en der in het gebied draadspoelen aangetroffen, waarvan draden naar de post toelopen. Van de seinpost zelf is al een geïmproviseerd kacheltje en een vloer gevonden. De communicatiepost wordt de komende tijd verder onderzocht.

Het is deze week exact zeventig jaar geleden dat operatie Market Garden begon. De geallieerden probeerden toen met een groot offensief de tegenstand van de Duitsers bij de Rijn te breken. Het had het begin van de bevrijding van Zuid-Nederland moeten zijn. De Slag om Arnhem werd op 25 september 1944 echter verloren, waardoor de oorlog nog ruim een half jaar langer duurde.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: