Woolworth Building – Wolkenkrabber in New York

1 minuut leestijd
Woolworth Building in New York, gezien vanuit het City Hall Park
Woolworth Building in New York, gezien vanuit het City Hall Park (CC BY 3.0 - Martin Furtschegger - wiki)

Het Woolworth Building. Een opvallende 241 meter-hoge wolkenkrabber in New York. Voltooid in 1913.

Wereldstad New York is onder meer bekend om haar wolkenkrabbers. Aanvankelijk was Chicago dé wolkenkrabberstad van Amerika. Na enige tijd kwamen de gebouwen ook in New York in de mode. Anders dan in Chicago probeerden veel architecten er wolkenkrabbers te bouwen die niet alleen opvielen vanwege hun hoogte, maar ook vanwege hun vormgeving. Een van die opvallende wolkenkrabbers is het in 1913 voltooide Woolworth Building van de Amerikaanse architect Cass Gilbert.

De Amerikaanse handelsbedrijf Woolworth Company had begin twintigste eeuw een nieuw hoofdkantoor nodig en gaf architect Cass Gilbert opdracht een wolkenkrabber te ontwerpen voor in Lower Manhattan. De architect ontwierp aanvankelijk een wolkenkrabber van ruim 190 meter hoog. Uiteindelijk werd het land met 241 meter hoog. Na de voltooiing in 1913 was het pand bijna twintig jaar het hoogste gebouw ter wereld.

De bouw kostte in totaal 13,5 miljoen dollar. Een bedrag dat Woolworth Company, dat in die tijd zeer goede zaken deed, contant kon betalen.

Woolworth Building heeft een gotische uitstraling. Het geraamte is van staal maar de versierde onderdelen aan de buitenzijde zijn van terracotta. Ook van binnen werden vele versieringen aangebracht, waaronder mozaïeken. Opvallend aan de wolkenkrabber is ook dat de verdiepingen (57 in totaal) een hoogte hebben van 3,6 meter. Het gebouw heeft daarmee een stuk hogere verdiepingen dan de meeste wolkenkrabbers.

Het gemeentebestuur van New York verleende Woolworth Building in de jaren dertig de status van monument. Tot 1998 was het gebouw eigendom van de Woolworth Company.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×