In 1986 viel de spaceshuttle Challenger kort na lancering vanaf Cape Canaveral uit elkaar. Zevenendertig jaar na deze ramp is voor de kust van Florida een deel van het ruimtevaartuig gevonden. De ontdekking werd gedaan door filmmakers van History Channel die eigenlijk op zoek waren naar een vliegtuigwrak uit de Tweede Wereldoorlog.
De ramp met de Challenger is een van de meest dramatische gebeurtenis uit de geschiedenis van de ruimtevaart. Alle zeven bemanningsleden kwamen bij deze ramp om het leven. Bijzonder was dat er ook voor het eerst een burger aan boord was, lerares Christa McAullife. De explosie, 73 seconden na lancering, en het daaropvolgende neerstorten van het toestel in de oceaan, werd op film opgenomen en later uitgezonden op televisie. Door de ramp met de Challenger kwam het spaceshuttle-programma enige tijd stil te liggen. Pas in september 1988 werd het programma met de lancering van de Discovery hervat.
Kort de ramp met de Challenger werden verschillende grote wrakstukken uit het water gehaald. Het ging in totaal om ruim honderd ton, ongeveer de helft van het ruimtevaartuig. Dit materiaal werd opgeslagen in een silo bij Cape Canaveral. In het bezoekerscentrum van Kennedy Space Center is een deel van het paneel van de shuttle te bezichtigen.
Vrijgegeven beelden van de ontdekking:
Deel van de romp
Na jaren is er nu dus weer een deel van de spaceshuttle gevonden. Ruimtevaartorganisatie NASA heeft de ontdekking van het wrakdeel inmiddels bevestigd. Het was vijfentwintig jaar geleden dat er voor het laatst onderdelen van de Challenger werden gevonden. Toen spoelden twee delen van de linkervleugel aan. Het nu gevonden deel maakte onderdeel uit van de romp van de spaceshuttle. Volgens NASA gaat het om één van de grootste stukken ooit gevonden. Het onderdeel, dat deels nog bedekt wordt door een laag zand, blijft voorlopig op de zeebodem liggen. NASA besluit later of het boven water gehaald wordt.
Later dit jaar zal History Channel een documentaire uitzenden over de vondst van het wrakdeel.