Week van de koloniale geschiedenis

De tiara van Katharina Slepzow

Geveild voor ruim 8 miljoen euro

Bij Sotheby’s in Genève is dinsdagavond een zeldzame tiara geveild. De waardevolle kroon werd begin twintigste eeuw gemaakt voor Katharina Slepzow (1862-1929), de tweede vrouw van Graaf Guido von Henckel (1830-1916).

Het sieraad werd na een strijd tussen zes bieders afgehamerd op 8,25 miljoen euro. Het is daarmee de duurste tiara ter wereld. De tiara bestaat uit diamanten en elf zeer zeldzame Colombiaanse peervormige smaragden van meer dan 500 karaat. Deze zouden ooit de hals van een Maharadja hebben gesierd.

Volgens Sotheby’s maakten de smaragden vermoedelijk ook ooit onderdeel uit van de juwelencollectie van keizerin Eugénie, de vrouw van keizer Napoleon III. Rond 1900 werd de tiara met diamanten en smaragden vervaardigd, mogelijk door het Franse juweliershuis Chaumet.

Naast de tiara verkocht het veilinghuis dinsdagavond ook een zeldzame roze diamant van 10,99 karaat. Het internationale juweliershuis Leviev betaalde 7,6 miljoen voor deze diamant.

- advertentie -

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: