100 miljoen euro toegezegd voor behoud Auschwitz

Barak in Auschwitz - Foto: stock.xchng

Barak in Auschwitz – Foto: stock.xchng

De stichting die concentratiekamp Auschwitz beheert heeft honderd miljoen euro toegezegd gekregen voor het behoud van het kamp.


De Auschwitz-Birkenau Foundation heeft in totaal ongeveer 120 miljoen euro nodig voor de restauratie van het voormalige vernietigingskamp in Polen. Duitsland neemt de helft van dit bedrag voor zijn rekening. Ook landen als Polen, de Verenigde Staten en Nederland hebben geld toegezegd.

In 2008 werd bekendgemaakt dat Auschwitz vanwege veel achterstallig onderhoud dringend aan restauratie toe is. Verschillende wachttorens versplinteren en barakken verzakken. Voor de renovatie werd een fonds opengesteld.

De stichting wil volgend jaar een begin maken met de herstelwerkzaamheden aan de barakken in het vrouwenkamp en hoopt tegen die tijd een groot deel van het toegezegde geld binnen te hebben. De totale werkzaamheden gaan meerdere jaren duren.

- advertentie -

Het in Polen gelegen voormalig vernietigingskamp werd van 1940 tot de bevrijding door het Rode Leger in januari 1945 door de nazi’s gebruikt. In totaal werden tijdens de oorlog meer dan 1,5 miljoen mensen naar het kamp gedeporteerd. In het kamp werden zeker 1,1 miljoen mensen gedood, het merendeel Joden.

Anne FrankJessica Durlacher en Leon de Winter schreven…
Centrum van Vught
Centrum van Vught Toen historicus en publicist Boyd…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: