Apeldoorns oorlogsmonument opnieuw gestolen

Foto: Stichting Dwangarbeiders Apeldoorn

In Apeldoorn is een oorlogsmonument gestolen dat herinnert aan de razzia’s in de stad tijdens de Tweede Wereldoorlog. De Stichting Dwangarbeiders Apeldoorn ’40-’45 meldt dat op haar website.

Drie jaar geleden werd het beeld ook al eens gestolen. Het moest toen vervangen worden door een kopie. Het monument De Dwangarbeider stond voor het gemeentehuis in Apeldoorn en werd in 2004 onthuld. Het beeldje, gemaakt door kunstenares Tirza Verrips, is dertig centimeter groot en gemaakt van brons.



Het monument herinnert aan de zogenaamde novemberrazzia’s die in 1944 in Apeldoorn plaatsvonden. Veel jongens en mannen uit Apeldoorn werden toen opgepakt en overgebracht naar het Arbeitslager Groin bij het Duitse plaatsje Rees. In het kamp moesten de Apeldoorners onder barre, winterse omstandigheden zware dwangarbeid verrichten.

- advertentie -

De diefstal werd op Eerste Paasdag ontdekt.

AlsWijNietsDoen.nlOp de vrijdag gelanceerde website AlsWijNietsDoen.nl worden bezoekers uitgedaagd…
Op 4 mei gaan de vlaggen halfstokHet comité Culemborg…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele app



Geschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:



Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.net



Download onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: