Dark
Light

2000 jaar oude wandschilderingen over Trojaanse oorlog ontdekt in Pompeii

Auteur:
2 minuten leestijd
Helena en Paris, muurschildering in de eetzaal in Pompeii
Helena en Paris, muurschildering in de eetzaal in Pompeii (Archeologisch Park van Pompeii)

Tijdens een opgraving in Pompeii hebben archeologen een tweeduizend jaar oude eetzaal blootgelegd met op de muren fresco’s die nog in zeer goede staat verkeren.

De zwarte eetzaal
De zwarte eetzaal (Archeologisch Park van Pompeii)
De muurschilderingen tonen mythologische personages en onderwerpen die geïnspireerd zijn op de verhalen over de Trojaanse oorlog. Zo zijn op een van de muren afbeeldingen van Paris en Helena te zien. Nadat de Trojaanse prins Paris mooie Helena, de partner van de Spartaanse koning Menelaos, naar Troje had ontvoerd, brak de beruchte oorlog tussen de Grieken en Trojanen uit.

De muren rondom de blootgelegde schilderingen zijn zwart. Aangenomen wordt dat voormalige bewoners de wanden bewust zwart lieten schilderen om te voorkomen dat de rook van de olielampen op de muren te zien is.

Gabriel Zuchtriegel, directeur van het Archeologisch Park van Pompeii:

Mensen kwamen na zonsondergang bijeen om te dineren. Het flikkerende licht van de lampen zorgde ervoor dat de beelden leken te bewegen, vooral na een paar glazen goede Campaanse wijn.

Apollo en Cassandra
Apollo en Cassandra, muurschildering in de eetzaal in Pompeii (Archeologisch Park van Pompeii)

Zuchtriegel suggereert dat de fresco’s de gasten gespreksstof moesten bieden en dat deze gesprekken vermoedelijk niet alleen over de mythische verhalen zelf gingen, maar dat men ook op zoek ging naar diepere lagen.

In werkelijkheid verwijzen de verhalen naar de relatie tussen het individu en het lot: Cassandra die de toekomst kan zien maar niemand haar gelooft, Apollo die de kant van de Trojanen kiest tegen de Griekse indringers, maar die als god de overwinning niet kan garanderen, Helen en Paris die (ondanks hun politiek incorrecte liefdesrelatie) de oorzaak van de oorlog zijn, of misschien slechts een voorwendsel.

De eetzaal waar de fresco’s zijn aangetroffen is ongeveer vijftien meter lang en zes meter breed. Hij komt uit op een binnenplaats die via een trap naar de eerste verdieping van het pand leidt. Onder deze trap zijn verschillende bouwmaterialen gevonden.

Muurschildering in de eetzaal in Pompeii
Muurschildering in de eetzaal in Pompeii (Archeologisch Park van Pompeii)

Pompeii werd in 79 na Christus verwoest door een uitbarsting van de vulkaan Vesuvius. De stad werd bedolven onder de as en lava en bleef zo eeuwenlang bewaard. Sinds de ontdekking van de ruïnestad in de zestiende eeuw doen archeologen er onderzoek. De vondsten geven meer inzicht in het dagelijks leven in de Romeinse stad.

De nieuwste ontdekking is gedaan in blok 10 van Regio IX.

Muurschildering in de eetzaal in Pompeii
Muurschildering in de eetzaal in Pompeii (Archeologisch Park van Pompeii)

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×