Brussel wil Eddy Merckx eren met Tourstart

Eddy Merckx in 1974 - cc

Eddy Merckx in 1974 – cc

In 2019 is het exact vijftig jaar geleden dat de Belgische wielrenner Eddy Merckx zijn eerste Tour de France won. De stad Brussel wil de wielrenner eren door over vijf jaar de start van de Ronde van Frankrijk te organiseren. Dat melden Belgische media.


Eddy Merckx wordt vaak de succesvolste wielrenner aller tijden genoemd. En dat is niet zo vreemd. Merckx won zowel de Tour de France en de Giro d’Italia vijf keer en daarnaast won hij alle wielerklassiekers, met uitzondering van Parijs-Tours en Bordeaux-Parijs. Ook zette hij de Vuelta op zijn naam, werd hij wereldkampioen en verbrak hij het werelduurrecord. Een indrukwekkende erelijst dus.

De stad Brussel wil de wielrenner graag eren door in 2019, precies een halve eeuw na zijn eerste Tour-zege, de start van de Ronde van Frankrijk te organiseren. Tegenover de Belgische krant Het Nieuwsblad zegt de Brusselse wethouder:

“Als we de start niet kunnen binnenhalen, zou een rit ook al mooi zijn. Maar de droom is dat Eddy het startschot geeft vanaf het balkon van het stadhuis. We willen zo het beeld doen herleven van Eddy Merckx die vijftig jaar geleden als eerste sportman de massa toewuifde op de Grote Markt. Het zou een fantastisch eerbetoon zijn.”

In 1958 startte de belangrijkste wielerwedstrijd al eens in Brussel.

- advertentie -
Replica van de Coupe Jules Rimet - cc
Jules Rimet, geestelijk vader van het WK VoetbalIn…
De verloren gewaande Mendelsohn-compositie (Christies)
In Londen is deze week een verloren gewaand muziekstuk van de Duitse…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: