De wereldreis van de Graf Zeppelin

2 minuten leestijd
LZ127 Graf Zeppelin
LZ127 Graf Zeppelin

Binnenkort te zien in Nederlandse filmtheaters: een documentaire over de reis rond de wereld van de LZ127 Graf Zeppelin, het beroemde passagier-luchtschip dat vernoemd werd naar de Duitse uitvinder Ferdinand von Zeppelin.

Graf Zeppelin boven Berlijn
Filmmaakster Ditteke Mensink legde aan de hand van authentiek beeldmateriaal de beroemde eerste reis om de wereld van de Graf Zeppelin in 1929 vast. Ze maakte hierbij gebruik van uniek archiefmateriaal dat door researcher Gerard Nijssen werd gevonden. De documentaire was eerder te zien op het IDFA. Vanaf 15 april 2010 draait hij in verschillende theaters in Nederland.

Het beroemde passagier-luchtschip LZ127 Graf Zeppelin begon in augustus 1929 aan een lange reis om de wereld. De reis stond symbool voor de technologische vooruitgang en de verbeterde relatie tussen de Verenigde Staten en Duitsland. Aanvankelijk waren de luchtschepen van Zeppelin voor oorlogsdoeleinden gebruikt, bijvoorbeeld voor bombardementen op Oost-Engeland. Na de oorlog werden de zeppelins steeds meer gebruikt als lijndienst voor burgers. Ook ontdekkingsreizigers maakten echter gebruik van de luchtschepen. De beroemde ontdekkingsreiziger Roald Amundsen bereikte in 1926 bijvoorbeeld met een luchtschip de geografische noordpool. Deze en andere reizen werden door de media op de voet gevolgd.

De Graf Zeppelin maakte in 1928 zijn eerste vlucht. Het bijna 240 meter lange luchtschip was toen de grootste zeppelin ter wereld. Acht jaar later maakte het grootste luchtschip ooit, de LZ129 “Hindenburg”, zijn eerste vlucht. In 1937 vatte deze zeppelin vlakbij de stad Lakehurst bij New York vlam. Binnen een minuut was het luchtschip volledig vernietigd. De ramp met de Hindenburg betekende het einde van het tijdperk van het luchtschip. Zeppelins worden tegenwoordig nog wel gebouwd en vliegen ook nog wel eens rond, maar worden niet meer op grote schaal gebruikt.

Lady Grace Drummond-Hay aan boord van de Graf Zeppelin
In de documentaire staan twee van de ongeveer zestig bemanningsleden die de deelnamen aan de beroemde wereldreis van de Graf Zeppelin centraal: de aristocratische Lady Grace Drummond-Hay, journaliste voor Hearst Press Empire en de enige vrouwelijke passagier, en haar geheime minnaar Karl von Wiegand. Terwijl de immense Zeppelin in eenentwintig dagen over onbewoonde gebieden, oceanen, gebergten en moerassen vloog en de grote wereldsteden aandoet, werd de liefde tussen de weduwe Grace en de getrouwde Karl op de proef gesteld. Ze deden er alles aan hun relatie geheim te houden, maar dat bleek, mede door de mediahype die rond de wereldreis ontstond, uiteindelijk onmogelijk.

Het liefdesverhaal zoals dat in de film gepresenteerd wordt is fictief, maar werd gebaseerd op honderden liefdesbrieven van Lady Grace Drummond-Hay, die in het achtergelaten archief van Karl von Wiegand werden gevonden. Dit archiefmateriaal werd enige tijd geleden gevonden door researcher Gerard Nijssen, die onder meer betrokken is bij televisieprogramma Andere Tijden.

Farewell is behalve een liefdesverhaal vooral een reisverslag van de eerste reis om de wereld met een Zeppelin. De negentig minuten durende documentaire over de reis van de Graf Zeppelin draait vanaf 15 april aanstaande in theaters in Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Utrecht, Maastricht en Nijmegen.

De volledige documentaire is op YouTube te vinden:

https://www.youtube.com/watch?v=d4jq7oRxw-g&t=7s

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×