Eva Weyl was kind in kamp Westerbork

Eva samen met haar vader (Collectie Eva Weyl)

Volgende week zondag wordt in Herinneringscentrum Kamp Westerbork weer een ooggetuigenlezing gehouden. Eva Weyl vertelt dan onder meer over de tijd dat zij als kind in doorgangskamp Westerbork verbleef.

Bij Herinneringscentrum Kamp Westerbork worden vaker ooggetuigenlezing gehouden. Overlevenden van de Holocaust vertellen dan over hun oorlogservaringen en gaan na afloop met het publiek in gesprek.

Het herinneringscentrum over Eva Weyl:

- advertentie -Eva Weyl kwam in 1942 als Joods meisje van zes jaar met haar ouders in kamp Westerbork. Haar ouders vluchtten vóór de oorlog vanuit Duitsland naar Arnhem, waar Eva werd geboren. Vader Weyl begon in Arnhem een textielzaak. Om het gezin bijeen te houden, gaven Eva’s ouders gehoor aan de oproep van de nazi’s zich te melden in kamp Westerbork.

Eva ging in het kamp naar school en maakte de schijnwereld, die kamp Westerbork was, van dichtbij mee. Doordat haar vader administratief werk deed in het kamp, werd het gezin niet gescheiden en kon Eva samen met haar ouders en een andere familie in een kleine barak wonen. Uiteindelijk maakte ze er samen met haar ouders op 12 april 1945 de bevrijding mee. Omdat ze niet eerder dan augustus 1945 het kamp kon verlaten, was ze ook getuige van het feit dat er NSB-ers in kamp Westerbork werden opgesloten.

Weyl draagt dit deel van haar levensverhaal dagelijks met zich mee in de vorm van een bijzondere ring. Daarover zal ze tijdens de ooggetuigenlezing ook vertellen.

De lezing van Eva Weyl in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork begint zondag 29 juli om 14.00 uur. Toegang tot de lezing is bij de prijs van het museum inbegrepen.

Een van de foto's van Karl RauscherHet NIOD kwam…
Monument op de plek waar het stadion ooit stond…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: