Gevonden japon was van Schotse gravin

1 minuut leestijd
De gevonden japon uit de Gouden Eeuw (Kaap Skil)
De gevonden japon uit de Gouden Eeuw (Kaap Skil)

Twee Nederlandse onderzoekers denken te weten wie de eigenares was van de bijzondere japon die onlangs werd gevonden in een scheepswrak bij Texel. Dat meldt de Universiteit van Amsterdam.

Koningin Henrietta Maria volgens Anthony van Dyck
Koningin Henrietta Maria volgens Anthony van Dyck
De gevonden garderobe blijkt toebehoord te hebben aan de hofhouding van de Engelse koningin Henrietta Maria, die in maart 1642 op weg was naar Nederland voor een geheime missie. Een van haar bagageschepen verongelukte, zo ontdekten Helmer Helmers van de Universiteit van Amsterdam en Nadine Akkerman van de Universiteit Leiden.

De gevonden zijden japon, het pronkstuk van de opgedoken schat, was volgens de onderzoekers waarschijnlijk van Jean Kerr, gravin van Roxburghe (circa 1585-1643). Deze katholieke Schotse was de belangrijkste vertrouwelinge van koningin Henrietta Maria (1609-1669). Er was ook nog een jongere hofdame wier kleding het schip vervoerde, maar gezien het destijds al ouderwetse model en de ruime maat van de japon is het volgens de onderzoekers aannemelijker dat de wat oudere Kerr hem droeg.

Helmer Helmers en Nadine Akkerman zijn experts in het Britse koninklijk huis Stuart. Ze baseren hun conclusies op een brief van Elizabeth Stuart (1596-1662). De Universiteit van Amsterdam:

“Zij [Jean Kerr] was een Schotse prinses die na haar ballingschap onderdak had gevonden in Den Haag. In een brief van 17 maart 1642, gericht aan de met haar bevriende Engelse diplomaat Sir Thomas Roe, beschrijft Elizabeth hoe haar schoonzus een schip verloor bij Texel. De koningin leed ook persoonlijk verlies: de miskelken van haar privékapel verdwenen met de overige bagage naar de zeebodem.”

Henrietta Maria kwam officieel naar Nederland om haar twaalfjarige dochter over te dragen aan prins van Oranje Willem II, de toekomstige Stadhouder, met wie ze een jaar eerder was getrouwd.

“Dit was echter een dekmantel; haar werkelijke missie was het verpanden van de kroonjuwelen, om met de opbrengst Nederlandse wapens te kopen. Die waren voor koning Karel I essentieel om door te vechten in de Engelse burgeroorlog.”

De vondst bij Texel is volgens Akkerman en Helmers dan ook een belangrijke tastbare herinnering aan de diepe Nederlandse betrokkenheid bij dat conflict.

Lees ook: Adellijk garderobe uit Gouden Eeuw gevonden in Waddenzee
Boeken over de Gouden Eeuw

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×