Dark
Light

Eeuwenoude leeuwenbotten gevonden in Den Haag

Auteur:
2 minuten leestijd
De leeuwenbotten
De leeuwenbotten - Foto: Gemeente Den Haag / Frank Jansen

Tijdens een opgraving bij het Buitenhof in Den Haag hebben archeologen twee leeuwenbotten gevonden. Het gaat vermoedelijk om de oudste resten van leeuwen die ooit in Nederland bij een opgraving zijn gevonden. Uit onderzoek blijkt dat er tussen 1344 en 1358 leeuwen werden gehouden op het Buitenhof. Onderzoekers gaan ervan uit dat de botten van deze dieren zijn.

De graven van Holland lieten in 1344 op het Buitenhof een leeuwenhuis bouwen vanwege de komst van een aantal leeuwen uit het hertogdom Gelre. Deze dieren werden in die tijd als prestigieus relatiegeschenk gegeven in het kader van politieke of economische bondgenootschappen. In dit geval had de komst van de dieren naar Den Haag mogelijk te maken met het bondgenootschap van Willem IV, graaf van Holland, met een van de voogden van Reinald III van Gelre (1333-1371). Samen zouden ze – tevergeefs – hebben geprobeerd een huwelijksverbintenis te organiseren tussen Reinald III en Isabella, een van de jongere zusters van Willem IV. Zeker is dat Reinald, als Jonker van Gelre lange tijd verbleef op het Haagse Hof.

Het Buitenhof tijdens de Haagse kermis gezien naar de Gevangenpoort, met Stadhouder Willem V en zijn familie.
Het Buitenhof tijdens de Haagse kermis gezien naar de Gevangenpoort, met Stadhouder Willem V en zijn familie. – Hendrik Pothoven

Grote hoeveelheden vlees

Dankzij de rekeningen van de rentmeesters van de graven van Holland zijn er veel details bekend over de korte periode (1344-1358) dat er leeuwen op het Buitenhof werden gehouden. Zo zijn er rekeningen voor het onderhoud van de hokken, gereedschap, jaarlonen voor de oppassers en voor het voedsel. De leeuwen hadden grote hoeveelheden vlees nodig. Zo waren er in 1347 maar liefst 187 schapen en 43 kalveren nodig om de wilde dieren te voeden. Op het Buitenhof stond ook een valkhuis met roofvogels en een hondenhuis met jachthonden waarmee werd gejaagd. Resten van deze dieren werden tijdens eerdere opgravingen in 2005 gevonden.

In de veertiende en begin vijftiende eeuw waren exotische dieren zoals de leeuwen, een dromedaris en een luipaard, tijdelijke gasten op het Buitenhof. Deze dieren werden in die tijd verhandeld door handelaren uit Genua en Venetië die ze kochten van Arabische handelaren uit Noord-Afrika. Bij de leeuwen ging het dan om de Berberleeuw, een soort die tussen Egypte en Marokko leefde en in het wild is uitgestorven.

De in Den Haag gevonden leeuwenbotten zijn de komende weken te bezichtigen tijdens een expositie in het atrium van het stadhuis in Den Haag.

Korte video over de ontdekking van de leeuwenbotten:

Bronnen â–¼

-Persbericht gemeente Den Haag, https://www.denhaag.nl/nl/in-de-stad/nieuws/pers/unieke-eeuwenoude-leeuwenbotten-gevonden.htm
×