Honderd ideële reclames

1 minuut leestijd
Honderd ideële reclames

Honderd ideële reclamesAl meer dan veertig jaar vraagt de Stichting Ideële Reclame (SIRE) aandacht voor maatschappelijke onderwerpen. Vandaag komt SIRE met haar honderdste campagne. Thema: asociaal gedrag.

Sinds haar oprichting in 1967 heeft de onafhankelijke stichting al vele ‘maatschappelijke onderbelichte’ thema’s publiekelijk aan de orde gesteld. Beroemde campagne-slogans zijn bijvoorbeeld ‘De maatschappij dat ben jij’ en ‘Je bent een rund als je met vuurwerk stunt’.

De eerste campagne werd in 1967 gelanceerd en had het thema Medemenselijkheid. Het Sire-bestuur riep Nederlanders in deze campagne op tot meer medemenselijkheid. In dagbladen werden enkele maanden lang advertenties geplaatst. SIRE vroeg in de afgelopen decennia daarnaast onder meer aandacht voor Hoffelijkheid in het verkeer (1968), eenzaamheid (1968), donorwerving (1981), stotteren (1987), relationeel geweld (1992) en pesten (1995).

SIRE bestond in 2007 precies veertig jaar. De stichting stond hierbij stil met onder meer een een tentoonstelling, congres en een boek. De mannen die SIRE in ’67 oprichtten waren Frits Baylé, Louk van Haastrecht, Henny Janssen, Jos Kluiters, Paul Mertz en Joop Roomer. Ze lieten zich hierbij onder meer inspireren door de Amerikaanse War Advertising Council die in de Tweede Wereldoorlog was opgericht om het nationaal bewustzijn van het Amerikaanse volk te vergroten. Na de oorlog veranderde de naam van deze organisatie in Advertising Council en verschenen er campagnes over maatschappelijke onderwerpen als drugs- en alcoholgebruik, stadsverloedering en aids-preventie.

SIRE-filmpjes uit de zeventiger jaren:

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×