Jos Lussenburgs golven van verbeelding

1 minuut leestijd

Gezicht op klooster en Jufferenstraat – olieverf – Jos Lussenburg
In museum Elburg is vanaf 18 september een tentoonstelling te zien waarin het werk van de Nederlands kunstschilder Jos Lussenberg (1889-1975) centraal staat.

Tientallen bewoners van het plaatsje Elburg hebben thuis een ‘Jos Lussenburg’ hangen. De kunstschilder, die vooral bekend werd met Zuiderzee-taferelen, werkte jarenlang als dirigent in het vestingstadje en was daar een opvallende en populaire verschijning. In zijn werk besteedde hij veel aandacht aan het leven aan de (voormalige) Zuiderzee en hij was duidelijk gefascineerd door het werk van vissers. Lussenburg overleed op 28 juli 1975 op 85-jarige leeftijd. Zijn kunstwerken zijn op de Veluwe en in de voormalige Zuiderzeesteden nog altijd erg populair.

Museum Elburg viert in 2010 zijn honderdjarig jubileum



Schilderij van Lussenburg dat op de omslag van het te verschijnen boek komt

en heeft daarom besloten een overzichtstentoonstelling met werk van Jos Lussenburg samen te stellen. Hierin zullen de werken uit particuliere collecties centraal staan. Veel van deze werken zijn niet eerder voor het grote publiek te zien geweest. Daarnaast vullen museale bruiklenen de expositie aan zodat de bezoekers een overzicht krijgen van alle aspecten van het kunstenaarschap van Lussenburg. Behalve de bekende schilderijen van botters, komen ook stillevens, portretten, stadsgezichten en landschappen aan bod.

De tentoonstelling is samengesteld door kunstrecensent Wim van de Beek die ook een boek over de kunstenaar schreef. Het eerste exemplaar van dat boek, getiteld Jos Lussenburg – Op golven van verbeelding, wordt tijdens de opening van de tentoonstelling gepresenteerd in Museum Elburg. Van de Beek geeft op dinsdag 26 oktober in het museum een lezing over het werk van Lussenburg.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×