KB en Nationaal Archief gaan fuseren

Koninklijke Bibliotheek

De Koninklijke Bibliotheek (KB) en Nationaal Archief worden samengevoegd tot één organisatie. Het kabinet heeft dat vrijdag besloten op voorstel van staatssecretaris Halbe Zijlstra (Cultuur).

Volgens het kabinet is de fusie een logisch vervolg op de verregaande samenwerking tussen beide instellingen, en is de samenvoeging ook in lijn met het streven van het kabinet naar een compacte rijksoverheid. Het is de bedoeling dat de twee instellingen per 1 juli 2013 opgaan in één organisatie.KB en Nationaal Archief werkten de afgelopen jaren al op verschillende fronten samen. Zo voeren ze bijvoorbeeld samen Metamorfoze uit, een programma tot behoud van het papieren erfgoed. Ook werken de instellingen al jaren samen in conserveringsonderzoek en zijn er in de gemeenschappelijke tentoonstellingsruimte De Verdieping van Nederland exposities georganiseerd. De KB naar aanleiding van de fusieplannen:

- advertentie -

De samenvoeging van een nationaal archief en een nationale bibliotheek was in het papieren tijdperk niet gebruikelijk. Ongepubliceerde (archief) en gepubliceerde documenten (bibliotheek) vereisten verschillende manieren van bewaren en beschrijven. In het digitale tijdperk zijn de verschillen veel minder groot, en de uitdagingen van bewaren en beschrijven nagenoeg hetzelfde. Samenvoeging van de nationale bibliotheek en het nationaal archief heeft eerder plaatsgevonden in Canada (2004), is vorig jaar in Nieuw-Zeeland aangekondigd, en een vergelijkbaar voorstel is vorige maand ook in Ierland gedaan.

De algemeen directeur van de KB, Bas Savenije, noemt de fusie logisch. Volgens hem zal de samenvoeging tot meer synergie leiden tussen bibliotheek- en informatieveld en ook tot betere dienstverlening. Martin Berendse, directeur van het Nationaal Archief:

Ik ben ervan overtuigd dat de nieuwe organisatie als sleutelspeler in onze kennisinfrastructuur een motor voor digitale duurzaamheid, open data, onderzoek en informatie-uitwisseling zal worden. Archiefvormers, archiefsector en archiefgebruikers zullen hier allemaal van profiteren.

Voor de bestuurlijke samenvoeging zijn een wijziging van de Archiefwet en van de Wet op het Hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek noodzakelijk. Deze wijzigingen worden komend jaar voorbereid.

Biografieprijs 2012Vrijdag is de longlist van de Biografieprijs van…
Kasteel Ter Meeren - Foto: Onroerend ErfgoedDe Vlaamse minister…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: