Middeleeuwse rivieraak gevonden in Utrecht

De rivieraak – Foto: Gemeente Utrecht

Tijdens graafwerkzaamheden voor een nieuw riool zijn in Utrecht de restanten van een middeleeuwse rivieraak gevonden. De gemeente Utrecht heeft dat bekendgemaakt.

De vondst werd afgelopen vrijdag gedaan aan de Catharijnesingel. Het schip dateert uit de periode 500-1000 na Christus en ligt in een oude restgeul van de Rijn. De restanten van het eikenhouten schip zijn zo’n acht meter lang en 2,5 meter breed.


Het schip werd vroeger gebruikt voor het vervoer van vracht. Er konden bijvoorbeeld ook koeien mee vervoerd worden.

- advertentie -

In de Utrechtse binnenstad in een oude bedding van de Vecht, en op verschillende locaties in Leidsche Rijn zijn eerder soortgelijke schepen gevonden. Het schip is in het verleden deels doorsneden door damwanden.

De restanten worden de komende dagen in samenwerking met specialisten van de afdeling Scheepsarcheologie van de Rijkdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) gedocumenteerd en bemonsterd en komende woensdag verwijderd.

Resten middeleeuwse rivieraak gevonden in Utrecht

Gerelateerde boeken:

PRIKBORD - Het valt mij op, dat in de media als het…
PRIKBORD - Alweer 40 jaar geleden. De bezetting door de American Indian…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: