Nederlandse marine vindt U-boot uit WOI

Een Duitse U-boot uit WOII

Ten noorden van Terschelling heeft de Koninklijke Marine een Duitse onderzeeboot uit de de Eerste Wereldoorlog gevonden. Dat heeft de marine woensdag bekendgemaakt.

De Duitse U-106 is tijdens de Eerste Wereldoorlog vergaan, nadat het 7 oktober 1917 op een mijn voer. De boot kwam net terug van een succesvolle aanval op geallieerde schepen bij Frankrijk. Alle 41 bemanningsleden kwamen om het leven. Het schip is bijna een eeuw zoek geweest.De U-boot werd in oktober 2009 al gevonden, maar omdat de informatie eerst moest worden bevestigd door Duitsland en de nabestaanden van de bemanningsleden op de hoogte moesten worden gebracht is het nieuws nu pas naar buiten gebracht.

Een Nederland marineschip stuitte destijds per toeval op het schip. De locatie werd eerst met een onderwatercamera onderzocht en daarna werd met een duikteam en een onderwaterrobot een luchttank uit het schip meegenomen naar boven. Door die tank kon het schip worden geïdentificeerd. Dat de boot is ontdekt is volgens kapitein-luitenant ter zee Jouke Spoelstra puur toeval. Zo’n tien jaar geleden werd op dezelfde plek onderzoek gedaan, maar werd de boot niet gevonden omdat deze toen nog onder het zand lag.

Oorlogsgraf

De marine laat weten dat het schip blijft liggen en een officieel oorlogsgraf wordt. Op initiatief van de nabestaanden wordt eventueel nog een herdenkingsceremonie gehouden op zee.

Tom Schilling als Adolf HitlerIn de Duitse bioscopen is…
spookhuis-sas-van-gent
Het 'spookhuis' in Sas-van-GentHet 'spookhuis', een oud herenhuis op…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: