Dark
Light

Nieuwe avonturen voor Popeye en Olijfje

Auteur:
1 minuut leestijd

Popeye-strip uit 1950
Tekenfilmfiguur Popeye zal in 2012 weer in een stripboek te zien zijn. Uitgever IDW Publishing heeft bekendgemaakt een nieuwe serie Popeye-avonturen uit te gaan brengen.

In januari 1929 verscheen Popeye, een creatie van de Amerikaanse cartoonist Elzie Segar (1894-1938), voor het eerst in stripvorm. Popeye the Sailor Man nam het sinds die altijd op tegen de enorme zeeman Brutus en streed daarbij om het hart van Olijfje.

Deze graatmagere dame, in Amerika Olive Oil geheten, is overigens tien jaar ‘ouder’ dan Popeye. Zij verscheen in 1919 voor het eerst in Segar’s strip Thimble Theatre. Pas in 1929 maakte Popeye zijn opwachting in deze strip. De spinazie-etende zeeman werd zo populair dat de stripserie na enige tijd naar hem vernoemd werd.

Popeye heeft het steevast aan de stok met de eigenlijk veel sterkere Brutus. Toch weet hij zich meestal net op tijd uit penibele



situaties te redden door snel een portie spinazie naar binnen te werken. Deze spinazie geeft hem superkrachten. In Amerika is stripheld Popeye geregeld ingezet om kinderen te stimuleren meer groente te laten eten.

In de jaren zestig was Popeye in Nederland voor het eerst als cartoon op televisie te zien.

Uitgever IDW Publishing heeft laten weten dat de nieuwe stripreeks net als vroeger geschikt zal zijn voor alle leeftijden. Naast Popeye zelf zullen ook Brutus en Olijfje uiteraard geregeld te zien zijn net als Wimpy, een hamburgerverslaafde vriend van Popeye, en de vondeling Swee’Pea.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×