Olympisch Stadion heeft ‘1928 Room’

Het Olympisch Stadion heeft vanaf dinsdag een expositieruimte waarin de geschiedenis van de Olympische Spelen van 1928 in Amsterdam centraal staat. De ‘1928 Room’ is een initiatief van het Olympisch Stadion en frisdrankbedrijf Coca-Cola, dat zich in 1928 voor het eerst als sponsor aan het Internationaal Olympisch Comité verbond.

Frisdrankkraam tijdens de Spelen van 1928

Frisdrankkraam tijdens de Spelen van 1928 © The Coca-Cola Company & Olympisch Stadion Amsterdam

In de expositieruimte wordt daarom ook stilgestaan bij de band tussen Coca-Cola en de Olympische Spelen. In 1928 werden er op grote schaal flesjes frisdrank verkocht op het plein voor het Olympisch Stadion verkocht. Het Nederlandse publiek maakte zo voor het eerst op grote schaal kennis met het frisdrank. In de tentoonstelling is onder meer een Coca-Cola vintage kiosk te zien, een replica van het eerste kraampje van waaruit de frisdrank in Nederland werd verkocht.

Maar er is vooral ook veel aandacht voor sport. Zo wordt bijvoorbeeld stilgestaan bij de doorbraak van de internationale vrouwensport tijdens de Spelen van 1928 en bij het ontsteken van het Olympisch vuur, dat in Amsterdam voor het eerst gebeurde. Sporthistoricus Jurryt van de Vooren was nauw betrokken bij de totstandkoming van de expositieruimte:

“Er wordt wel eens gezegd dat geschiedenis over vroeger gaat, maar dat is een misverstand. Geschiedenis gaat over nu, over wat ons vandaag interesseert. Als sporthistoricus zie ik het Olympisch Stadion daarvan als het beste bewijs. Het werd in 1928 gebouwd voor de Olympische Spelen, maar is 88 jaar later nog steeds erg belangrijk voor zowel de sport als de stad Amsterdam. “

Teleurstellend voor het algemene publiek is dat de ruimte niet vrij toegankelijk is en er ook geen rondleidingen worden gegeven. De ruimte is vooralsnog alleen geschikt voor zakelijke bijeenkomsten, bijvoorbeeld voor pers en presentaties.

- advertentie -

Lees ook: De strijd om het Olympisch Stadion
Boek: 100 jaar Nederland op de olympische spelen

© The Coca-Cola Company & Olympisch Stadion Amsterdam

© The Coca-Cola Company & Olympisch Stadion Amsterdam

Hercules Segers, Berglandschap met vergezicht, 1620-25, Galleria degli Uffizi Florence
Het Rijksmuseum in Amsterdam noemt hem één van de meest mysterieuze en…
Openingsceremonie van de Paralympische Spelen van 2004 - cc
Vandaag beginnen de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro. Het evenement is…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: