Het Oud Strijders Legioen (OSL), een conservatieve club die 52 jaar geleden werd opgericht, wordt opgeheven. Dat heeft oprichter en voorman Prosper Ego bekendgemaakt.
Het OSL werd in 1958 opgericht door Prosper Ego voor veteranen die hadden gediend tijdens de Koreaanse oorlog en in Nederlands-Indië. De rechts-conservatieve club was een groot tegenstander van het communisme en pacifisme en een voorstander van de Apartheid in Zuid-Afrika. Ze waren pro-Israël en pro-Amerika. Tijdens ‘ban-the-bomb’-demonstraties in de jaren tachtig liet het OSL een vliegtuig boven de menigte rondcirkelen met de tekst: “Liever een bom in de achtertuin dan een Rus in de keuken”.
Het clubblad Sta Vast werd september vorig jaar al opgeheven nadat Ego stopte als hoofdredacteur. In dat blad schreven onder anderen VVD’er Hans van Baalen en LPF’er Mat Herben kritische opiniestukken. In 1995 werd Ego als hoofdredacteur van Sta Vast, veroordeeld tot een boete van 5000 gulden vanwege een discriminerend artikel in het blad. Dat artikel had hij overigens niet zelf geschreven.
Prosper Ego
Oprichter van de club, Prosper Ego, diende zelf als militair in Nederlands-Indië en Korea. Hij deed namens de Nationale Unie regelmatig mee aan de Tweede Kamerverkiezingen, maar won nooit een zetel. Hij zette zich in voor de Apartheid in Zuid-Afrika, maar liet later weten dat de club inmiddels tegen apartheid was en dat ze Nelson Mandela’s leiderschapskwaliteiten hadden onderschat. Na de strijd tegen het communisme zette de club zich in tegen de ‘islamisering’ van Nederland. Ego had weinig op met extreem-rechtsen als Michiel Smit van Nieuw Rechts, maar was wel een sympathisant van Filip Dewinter van het Vlaams Belang. Over Geert Wilders zei hij in 2008 in interview met het Reformatorisch Dagblad: “Wilders doet soms heel goede uitspraken, maar hij slaat de plank soms ook volledig mis, bijvoorbeeld als hij zegt dat de Koran moet worden verboden.” In datzelfde interview zegt hij over de Gay Pride: “Ik heb respect voor homo’s, maar ik heb eerder het idee dat ze verdrietig over hun geaardheid moeten zijn dan dat ze daarover feest zouden moeten vieren.”
Het Oud Strijders Legioen stopt ermee vanwege het dalende ledenaantal. In de hoogtijdagen hadden ze 14.000 leden, nu nog ongeveer 2400. Inmiddels is ook het kantoor in Rotterdam gesloten en zijn de dossiers ondergebracht bij het Nationaal Archief.